Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Ο εχθρός, όπως λέει: «Πρέπει να τον δείτε από την όραση. » Πρέπει να καταλάβετε με ποιον αντιμετωπίζουμε. Ο αναλφαβητισμός σε αυτό το θέμα δεν δίνει εκπτώσεις. Ας οπλιστούμε με πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη προς όφελος της υγείας μας και που δεν αφήνουν κάποια παράσιτα την παραμικρή πιθανότητα να χαλάσουμε τις πολύτιμες ζωές μας.

Παράσιτα - ποιοι είναι αυτοί;

Παράσιτα(από τα ελληνικά παράσιτα - παράσιτο, παράσιτο) - χαμηλότεροι οργανισμοί φυτών και ζώων που ζουν έξω ή μέσα σε άλλο οργανισμό (ξενιστής) και τρέφονται με αυτό. Τα παράσιτα ζουν παράλληλα στο σώμα μας και τρέφονται με την ενέργειά μας, τα κύτταρα και τα τρόφιμα μας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων υγείας που καταναλώνουμεΠαράσιτα στο ανθρώπινο σώμα.

Υπάρχουν παράσιτα που περνούν όλη τους τη ζωή στο σώμα του ξενιστή ή μόνο σε μέρος αυτού. Λαμβάνουν τροφή και προστασία χωρίς να βλάπτουν ορατά το σώμα του ξενιστή τους.

Ορισμένα παράσιτα ερεθίζουν τον ξενιστή και επηρεάζουν τις λειτουργίες του. Άλλοι καταστρέφουν τους ιστούς του ξενιστή και απελευθερώνουν συγκεκριμένες τοξίνες που προκαλούν κακή υγεία και την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών στον ξενιστή.Διάφορα είδη μπορούν να παρασιτοποιήσουν στο ανθρώπινο σώμα: μύκητες, βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα και σκουλήκια.

Παράσιταπερνούν από έναν περίπλοκο κύκλο ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ζωής τους: υπάρχουν εκείνοι που πρέπει να αλλάξουν αρκετούς ξενιστές, στους οποίους το παράσιτο περνάει μια ενδιάμεση ανάπτυξη (τα λεγόμενα στάδια ανάπτυξης προνυμφώνσκουλήκια ελμινθών). Στο σώμα του τελευταίου ξενιστή, το ελμίνθιο ωριμάζει σεξουαλικά και όσο το δυνατόν πιο επικίνδυνο.

Τα παράσιτα ταξινομούνται ως εξής:

 • μανιτάρια
 • Ιοί
 • απλούστερα παράσιτα
 • Helminths (worms, worms)
 • παράσιτα καρκινοειδών
 • Παράσιτα αραχνοειδών
 • Έντομα (κυρίως πιπίλισμα αίματος)

1. Μανιτάρια.

Αυτοί είναιμικροοργανισμοίπου μολύνουν το ανθρώπινο σώμα και μπορούν να εγκατασταθούν στην επιφάνεια του δέρματος καθώς και στη βλεννογόνο μεμβράνη των εσωτερικών οργάνων. Οι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μύκητες είναι γνωστές ωςmycoses. Υπάρχουνμυκητίαση του δέρματος και των νυχιών(δερματομυκητίαση) και μυκητιάσεις των εσωτερικών οργάνων. Τα ζώα είναι επίσης επιρρεπή στα αποτελέσματα της δραστηριότητας των μανιταριών - μπορούν να πάρουν δηλητηρίαση από το σώμα λόγω δηλητηρίασης με μυκητιακά δηλητήρια που επηρεάζουν τις ζωοτροφές των φυτών (μυκοτοξίκωση). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μυκητών, μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν μόνο ή μόνο ζώα, άλλοι άνθρωποι μολύνονται με ζώα. Οι παθογόνοι μύκητες προκαλούν μυκητιακές ασθένειες που θεωρούνται μολυσματικές ασθένειες.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδεςτύποι μανιταριών, δύο από τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ο πρώτος τύπος μύκητα -Cryptococcus(Cryptococcus neoformans) - προκαλεί μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού). Αυτός ο κρυπτοκόκκος βρίσκεται συνήθως σε περιττώματα πουλιών και βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, ζωικό γάλα και έδαφος. Ο δεύτερος τύπος μύκητα -Candida(Candida albicans) - προκαλεί εξάνθημα από πάνα, καντιντίαση των βλεννογόνων μεμβρανών, μπαλανίτιδα, τσίχλα, μυκόζες, όνυξη (βλάβη στα νύχια), πληγές στα χείλη, παρονύχια, πόδι αθλητή (μυκητίαση των ποδιών), Μυκητιασικές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.Τα μανιτάρια αγαπούν τα γλυκά, τρέφονται κυρίως με ζάχαρη και άμυλο, αλλά όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζονται αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.
μανιτάριαείναι ένας ξεχωριστός πολιτισμός, είναι ένας παράλληλος κόσμος από μόνος του. Μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες από -150 έως + 150 βαθμούς, ούτε μπορούν να καταψυχθούν ούτε να καταστραφούν. Υπάρχει μια άποψη στους επιστημονικούς κύκλους ότι είναι τα μανιτάρια που αντιπροσωπεύουν τον πιο σημαντικό γήινο πολιτισμό και χρησιμοποιούν τα πάντα γύρω τους για τους δικούς τους σκοπούς (και για εμάς τους ανθρώπους). Οι μύκητες είναι λευκοί, άοσμοι, τυροειδείς εκκρίσεις από τη μύτη, το στόμα, το τραύμα, την ουρήθρα κ. λπ. Εάν υπάρχουν λευκές εναποθέσεις στις αμυγδαλές, είναι μυκητιασική λοίμωξη. Τα μανιτάρια δεν βλάπτουν, φαγούρα. Οι μύκητες είναι οτιδήποτε ξεφλουδίζει, ξεφλουδίζει, πέφτει, ρωγμές, υψώνεται πάνω από το δέρμα, αλλάζει χρώμα και καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής. Δεν υπάρχει οξεία φάση μυκητιακής νόσου, υπάρχει μόνο μια χρόνια.

2. Ιοί.

Οι ιοίείναι μη κυτταρικοί οργανισμοί. Είναι μικροσωματίδια που αποτελούνται από νουκλεϊκά οξέα - φορείς γενετικών πληροφοριών (RNA ή / και DNA) που καλύπτονται στο εξωτερικό με μια πρωτεϊνική μεμβράνη. Οι ιοί μπορούν να μολύνουν οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό.Ο ιός, που μεταφράζεται από τα λατινικά (ιός), είναι δηλητήριο. Οι ιοί δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε ζώα ή φυτά. Είναι πολύ μικρά και μπορούν να εξεταστούν μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Οι ιοί μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν μόνο στα κύτταρα άλλων οργανισμών. Οι ιοί δεν μπορούν να ζουν έξω από τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών και πολλοί από αυτούς στο εξωτερικό περιβάλλον συμπεριφέρονται σαν χημικές ουσίες και έχουν τη μορφή κρυστάλλων. Εγκαθιστώντας στα κύτταρα των ζώων και των φυτών, οι ιοί προκαλούν πολλές επικίνδυνες ασθένειες. Οι ανθρώπινες ιογενείς ασθένειες περιλαμβάνουν:έρπητα, ιλαρά, γρίπη, HIV, ηπατίτιδα, πολιομυελίτιδα, ευλογιά.

3. Τα πιο απλά παράσιτα.

Παρασιτικά πρωτόζωα-Amoebas, lamblia, Toxoplasma, Cryptosporidiumκαθώς και πλασμαodia ελονοσίας, leishmania, trypanosomes. Τα παρασιτικά πρωτόζωα είναι γνωστό ότι προκαλούν τις πιο επικίνδυνες ασθένειες ζώων και ανθρώπων, ειδικά στις τροπικές περιοχές (ελονοσία, δυσεντερία). Η ελονοσία Plasmodium μολύνει ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια και, στο στάδιο της μαζικής αναπαραγωγής, οδηγεί σε επιθέσεις θανατηφόρου πυρετού που είναι γεμάτες θάνατο. Τα τρυπανοσώματα και οι λεϊσμάνιες είναι κυρίως τροπικά είδη που προκαλούν έλκη, αδιαθεσία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο τροφοδοτώντας ζωικό ιστό. Το ρίζωμα Entamoeba histolytica, το οποίο ζει στο έντερο, είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της χρόνιας δυσεντερίας στην αμοιβάδα, ο οποίος μπορεί να εισβάλει σε άλλους ιστούς και να σκοτώσει τον ξενιστή. Το εντερικό παράσιτο flagella Giardia lamblia προκαλεί σοβαρή διάρροια (giardiasis). Αυτό το είδος εμφανίζεται σε ποτάμια και λίμνες που μολύνονται από ανθρώπινα περιττώματα σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές. Μερικά παράσιτα, όπως το είδος που προκαλεί πνευμονία Pneumocystis carinii, μπορεί να είναι πιο κοντά στους μύκητες από άλλα πρωτόζωα.

4. Helminths (σκουλήκια, σκουλήκια)

Καταγράφηκαν περισσότεροι από 70 τύποι σκουληκιών, από τους οποίους οι ακόλουθοι τύποι σκουληκιών είναι πιο συνηθισμένοι:

 • Roundworms (νηματώδη)- roundworms, pinworms, whipworms, trichinae, toxocara;
 • ταινίες (cestodes)- ταινίες και ταινίες βοείου κρέατος, ταινίες νάνος, εχινόκοκκος, κυψέλη, ευρεία ταινία.
 • Flatworms (leeches)- Opisthorchiasis (γάτες βδέλλες), συκώτι του ήπατος, κινέζικη πιθανότητα, πνευμονική ροή

Μερικά από αυτά τα παρασιτικά ελμίνθια είναι πανταχού παρόντα, ενώ άλλα είναι πιο συνηθισμένα σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα:

 • Pinworms και roundwormsμπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο.
 • whipworm- βρίσκεται παντού, κυρίως σε ζεστές και υγρές περιοχές με τροπικά, υποτροπικά και εύκρατα κλίματα.
 • Trichinella- στη Λευκορωσία, Ουκρανία.
 • Χορτοφάγος ταινία- καταγράφεται παντού, πιο συχνά στη Λευκορωσία και την Ουκρανία
 • Ταινία ταύρου- μπορεί να βρεθεί παντού. Ειδικά στην Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία.
 • νάνος ταινίας- εμφανίζεται παντού, ειδικά σε περιοχές με ξηρό και ζεστό κλίμα.
 • ευρέος ταινίας- επιλέγει συνήθως ενδιαιτήματα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό γλυκών υδάτων. Πάντα παρών στα κράτη της Βαλτικής, στο Καζακστάν.
 • Opisthorchiasis(ατύχημα γάτας) - τα πιο έντονα κοπάδια έχουν καταγραφεί στο Καζακστάν.
 • Ηπατική αναταραχή- πανταχού παρούσα. Τα κρούσματα καταγράφονται στην Υπερκαυκασία, την Κεντρική Ασία και τα κράτη της Βαλτικής.
 • Echinococcosis, Alveococcosis- στη Μολδαβία, στη νότια Ουκρανία, στον Καύκασο.

Υπάρχουν περισσότερα από ενάμισι είδη αυτών των παρασίτων, αλλά τα πιο κοινά είναι "μόνο" περίπου 35 είδη. Ανάλογα με τη θέση των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα, αυτές οι ασθένειες ταξινομούνται ως ιστοί και αυλοί.

παράσιτα ιστών.

Εάν τα παράσιτα και οι προνύμφες τους βρίσκονται στον ιστό του ανθρώπινου σώματος και κινούνται ελεύθερα μέσω του κυκλοφορικού ή του λεμφικού συστήματος στον υποδόριο ιστό, κάποιος μιλάει για μια ιστική νόσο (σχιστοσωμίαση, εχινοκοκκίαση).

Ημιδιαφανή παράσιτα.

Εάν τα παράσιτα εντοπίζονται στα έντερα ή σε άλλες εσωτερικές κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος, τότε μια τέτοια ασθένεια ονομάζεται αυχενική (ταινίες, σκουλήκια).

Τα παράσιτα διαφέρουν επίσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία (οικότοπος) σε ένα άτομο ως οικοδεσπότης.

Εξωτερικά παράσιτα.

Αυτό το είδος παρασιτίζει απευθείας στο δέρμα του ανθρώπινου σώματος από έξω. Δεν ζει στον οικοδεσπότη, αλλά το χρησιμοποιεί μόνο κατά τη σίτιση (κουνούπια, ψύλλοι, κρότωνες, ψείρες, ίππους, σφήκες, βδέλλες). . . .

Εσωτερικά παράσιτα (έλμινθοι, σκουλήκια, βακτήρια, μύκητες).

Αυτός ο τύπος παρασίτου έχει την ακόλουθη ταξινόμηση:

 • Οι Flatworms (trematodes)είναι διμερώς συμμετρικοί οργανισμοί ελεύθερης διαβίωσης ή παρασιτικοί στη δομή τους. Το μήκος των τριματοειδών κυμαίνεται από 0, 1 mm έως αρκετά μέτρα, η δομή του σώματος είναι συνήθως ισοπεδωμένη, οβάλ ή περισσότερο ή λιγότερο επιμήκη. σε παρασιτικές μορφές είναι εξοπλισμένο με όργανα προσκόλλησης στον "ξενιστή" με τη μορφή βεντούζων, προβοσκίων, αγκιστριών κ. λπ. Οι εκπρόσωποι των flatworms είναι turbellarians ή ciliary σκουλήκια? Opisthorchiasis (feline fluke), planaria, fluke ήπατος, clonorchus, fasciola, σχιστόσωμα, πνεύμονας.
 • Roundworms (νηματώδη), δωρεάν παράσιτα αυτής της κατηγορίας, ζουν σε σώματα αλατιού και γλυκού νερού, στο έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέγεθός τους είναι μικρό, ακόμη και μικροσκοπικό, αλλά μεταξύ των παρασιτικών ατόμων υπάρχουν επίσης αρκετά μεγάλα, φτάνοντας σε μήκος μεγαλύτερο από επτά μέτρα (κητοειδές ελμίνθιο). Οι πιο συνηθισμένοι εκπρόσωποι των σκουληκιών των ανθρώπινων παρασίτων είναι οι σκουλήκια, οι σκουλήκια, τα σκουλήκια, τα φιλάρια, τα ισχυρά φλολοειδή, οι αγκυλόστομα, οι τριχίνες, οι τοξόκαρες και τα rishta.
 • ταινίες (cestodes, tapeworms), Αυτή η κατηγορία ελμινθών χαρακτηρίζεται από ένα χαρακτηριστικό σώμα που μοιάζει με μακριά κορδέλα (από πολλά κλάσματα ενός χιλιοστού έως αρκετές δεκάδες μέτρα)Cestodes - σκουλήκια με ένα επίμηκες σώμα, παρόμοιο με μια κορδέλα, που αποτελείται από ένα κεφάλι, λαιμό και μεμονωμένα τμήματα, χαρακτηρίζονται από τεράστια γονιμότητα (ορισμένα είδη μπορούν να παράγουν έως 600 εκατομμύρια αυγά το χρόνο) - ταινίες χοιρινού κρέατος και βοείου κρέατος, ταινίες νάνος - το κυκλοφυλίδιοΑπόσπαση; Echinococci, κυψελίδες, ευρεία ταινία, εγκεφαλικό πρόβατο.
 • βακτηρίωση. Η βακτηρίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και παρασίτων.
  Η βακτηρίωση είναι μια διαδεδομένη διάγνωση παγκοσμίως. Μερικά βακτήρια προκαλούνται από βακτήρια ενός τύπου και μερικά προκαλούνται από βακτήρια διαφόρων τύπων. Εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας παρασίτων είναι - Leptospira, Staphylococcus, Streptococcus, Shigella.
 • Μυκόζες- ασθένειες που προκαλούνται από παρασιτικούς μύκητες. Έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 350 είδη παθογόνων μυκήτων που παρασιτίζουν ανθρώπους, κατοικίδια και άγρια ​​ζώα, πουλιά, έντομα, αμφίβια, ψάρια και φυτά. Τα πιο γνωστά παθογόνα που προκαλούν μυκητίαση είναι candida, cryptococci και πενικιλλία.
 • Τα πρωτόζωα ή πρωτόζωα παράσιταείναι μονοκύτταροι οργανισμοί με ετεροτροφικό τύπο διατροφής, δηλαδή δεν μπορούν να παράγουν οργανικές ουσίες από οργανικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τη ζωτική τους δραστηριότητα. Η συνέπεια αυτού είναι η ανάγκη τους για οργανικές ουσίες που παράγονται από άλλους οργανισμούς (αμοιβάδες, λάμπλια, κοκκίδια, Trichomonas).

Λυπημένα γεγονότα για σκουλήκια και άλλα παράσιτα:

 • Οι χρόνιες, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών παθήσεωνπροκαλούνται στο 80% των περιπτώσεων από την επίδραση παρασίτων (σκουλήκια, μύκητες, πρωτόζωα).
 • Το παθογόνο που προκαλεί opisthorchiasisανήκει στην πρώτη ομάδα καρκινογόνων που προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
 • Ο νούμερο ένα βιολογικός εχθρός για τον άνθρωπο είναι ο Τριχομόνας.Το Trichomonas σχηματίζει αποικίες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης με όλες τις συνέπειές της.
 • 1989 - Ανακαλύφθηκε ότι η ιδιότητα του Trichomonas μετατρέπει τα συνηθισμένα κύτταρα σε κακοήθη.
 • Παρασιτικά νοσήματα στον κόσμοεπηρεάζουν περισσότερα από 4, 5 δισεκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 9 στις 10 περιπτώσεις είναι σκουλήκια.Κάθε τρίτος κάτοικος στην Ευρώπη προσβάλλεται από παράσιτα (συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών)!

Η συχνότητα των παρασίτων στη συχνότητα είναι συγκρίσιμη με τη συχνότητα της γρίπης.

Υπάρχουν λοιπόν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα:

 • Τρόφιμα - κακή προσωπική υγιεινή(από μολυσμένα τρόφιμα, νερό, βρώμικα χέρια).
 • Επικοινωνήστε με το νοικοκυριό - δημιουργώντας εξωτερικές συνθήκες για την ενεργή ανάπτυξη παρασίτων(μέσω ειδών οικιακής χρήσης, από μολυσμένα μέλη της οικογένειας, κατοικίδια)
 • Μεταβιβάσιμο - χωρίς προφυλάξεις(σχετικά με τα έντομα που πιπιλίζουν το αίμα).
 • Διαδερμικός ή ενεργός - μη συμμόρφωση με τα μέτρα ασφαλείας(κατά την οποία η προνύμφη του παρασίτου διεισδύει στο δέρμα ή στους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος όταν έρχεται σε επαφή με μολυσμένο έδαφος ενώ κολυμπά σε ανοιχτό νερό).