Πώς να αφαιρέσετε τα παράσιτα από το σώμα στο σπίτι

Τα ελμίνθια (παρασιτικά σκουλήκια) είναι κοινά σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα συχνές σε καυτές χώρες και μέρη με υγρά κλίματα. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 400 τύποι σκουληκιών που μπορούν να μολύνουν το ανθρώπινο σώμα. Όλα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: νηματώδεις, κεσώδεις και βδέλλες. Στο σπίτι, οι προσβολές από νηματώδη - σκουλήκια των οποίων ο βιότοπος είναι το έντερο - αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Πώς να αφαιρέσετε τα παράσιτα από το σώμα; Τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψει χωρίς να πάει στο νοσοκομείο;

Τύποι ελμινθών

Κίνδυνος από παράσιτα για τον άνθρωπο

Η παθολογική επίδραση των παρασίτων στον άνθρωπο εξαρτάται από το στάδιο της ελμινθίαση. Τα περισσότερα γνωστά σκουλήκια έχουν στάδιο ανάπτυξης της προνύμφης, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεταναστευτικών προνυμφών στο αίμα του ασθενούς. Σημειώνεται:

  • Ευαισθητοποίηση (επιπεφυκίτιδα, πρήξιμο, εξανθήματα, λεμφαδενίτιδα, αμυγδαλίτιδα).
  • βλάβη στους πνεύμονες (βήχας, πνευμονία);
  • νεφρική και ηπατική βλάβη (απόφραξη της χολής οδού, ίκτερος, ηπατίτιδα, μικροαιματουρία);
  • εγκεφαλική βλάβη (μηνιγγίτιδα, μηνιγγιοεγκεφαλίτιδα).

Στο εντερικό στάδιο της εισβολής, η κλινική εικόνα έχει αλλάξει κάπως. Τα συμπτώματα που προκύπτουν οφείλονται στη μηχανική βλάβη του εντερικού βλεννογόνου, στη μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και στην απελευθέρωση των απορριμμάτων του παρασίτου στον εντερικό αυλό.

Στην κλασική έκδοση, τα εντερικά σκουλήκια εκδηλώνονται ως εξής:

  • δυσπεπτικό σύνδρομο (ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια).
  • δηλητηρίαση (αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος, υπερθερμία).

Ταυτόχρονα, η σύνθεση του αίματος και των περιττωμάτων αλλάζει. Τα αυγά του παρασίτου, οι σεξουαλικά ώριμες μορφές τους και το αίμα τους εντοπίζονται στα κόπρανα. Αναιμία, υποπρωτεϊναιμία και ηωσινοφιλική λευκοκυττάρωση ανιχνεύονται στο αίμα.

Σημείωση: Στην πράξη, η κλινική εικόνα συχνά συνδυάζει σημάδια μετανάστευσης και εντερικά στάδια της νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας ασθενής που δεν τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής θα μολυνθεί ξανά. Ταυτόχρονα, τα παλαιότερα παράσιτα έχουν μια σεξουαλικά ώριμη μορφή, ενώ τα νέα περνούν από το στάδιο της προνύμφης.

Πώς να απαλλαγείτε από σκουλήκια στο σπίτι

Τα νηματώδη αντιμετωπίζονται συνήθως στο σπίτι. Εάν είναι απαραίτητο, οι εισβολές που προκαλούνται από εντερικές μορφές εστέρων (teniasis, teniarin παντελόνι) μπορούν να αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα. Η επιτυχής θεραπεία ιστών μορφών εισβολής είναι αδύνατη χωρίς την επίβλεψη ειδικού και τον διορισμό αρμόδιας φαρμακευτικής θεραπείας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα παράσιτα τόσο με φάρμακα όσο και με λαϊκές συνταγές.

9 δημοφιλή φάρμακα ευρέος φάσματος κατά των παρασίτων

Με τα σύγχρονα ανθελμινθικά μπορείτε να απαλλαγείτε από σκουλήκια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τον τύπο της εισβολής, η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 1 έως 5-7 ημέρες. Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας και είναι αποτελεσματικά κατά πολλών παρασιτικών ασθενειών.

Pirantel

Χρησιμοποιείται για εντερική ελμινθίαση, έχει χαμηλή τοξικότητα και υψηλή απόδοση. Συνταγογραφείται ως εφάπαξ δόση, 10 mg / kg για εντεροβίαση και ασκηρίαση, 10 mg / kg μία φορά την ημέρα για 3 ημέρες για μη κινητοποίηση. Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι και να μασάται καλά. Η θεραπεία με pyrantel κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί κάποια προσοχή. Κατά τη διάρκεια της πορείας, είναι δυνατή η εμφάνιση ασαφούς κοιλιακού πόνου.

Mebendazole

Χρησιμοποιείται για ασκηρίαση, τριχοκεφαλία, εντεροβίαση και άλλες ελμινθικές εισβολές. Συνταγογραφείται μία φορά 100 mg για ενήλικες ασθενείς. Σε παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών, η δόση πρέπει να μειωθεί στα 25-50 mg. Το εργαλείο δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 2 ετών. Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία ή έμετος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

αλβενδαζόλη

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σχεδόν όλων των τύπων λοιμώξεων από ελμίνθους. Για τη θεραπεία της αγκυλοστομίας, της εντεροβίασης και της ασκορίασης, το φάρμακο συνταγογραφείται μία φορά 0, 2 γραμμάρια. Άλλοι τύποι εισβολής απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας. Τα δισκία λαμβάνονται από το στόμα μετά από ένα γεύμα χωρίς μάσημα. Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη, τις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, το θηλασμό. Με μακρά μαθήματα, είναι δυνατή η αλωπεκία, η πανκυτταροπενία και η δυσπεψία.

Levamisole

Πιο δραστήριο στην Ασκαρία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της μη-κατάτορας, της αγκυλοστομίας και της εντεροβίαση. 150 mg συνταγογραφούνται κάθε φορά, κατά προτίμηση το βράδυ. Για τα παιδιά, η δόση υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο 2, 5 mg / kg. Δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της ακοκκιοκυττάρωσης. Παρενέργειες: δερματίτιδα, αϋπνία, νευραλγία, μυαλγία.

Adipate πιπεραζίνης

Εφαρμόστε κατά των pinworms και του Ascaris. Στην ασκορίαση, 2 γραμμάρια του φαρμάκου συνταγογραφούνται δύο φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2 ημέρες. Με την εντεροβίαση, η διάρκεια του μαθήματος είναι 5 ημέρες. Η δοσολογία και το καθεστώς παραμένουν τα ίδια. Το προϊόν πίνεται μετά τα γεύματα. Αντενδείκνυται για μεμονωμένη υπερευαισθησία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή έμετο.

Νικολοσαμίδη

Συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελμινθίαση της ταινίας. Η ημερήσια δόση για έναν ενήλικα είναι 2-3 γραμμάρια. Χωρίζεται σε 3 βήματα. Τα δισκία συνθλίβονται πριν από τη χρήση. Η διάρκεια της θεραπείας είναι κατά μέσο όρο 4 ημέρες. Το φάρμακο συνδυάζεται με καθαρτικό. Αντενδείκνυται σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, εγκυμοσύνη, στην πρώιμη παιδική ηλικία και στα γηρατειά. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, φωτοφοβία, επιδείνωση της δερματίτιδας και αλλεργικές αντιδράσεις.

Praziquantel

Ένας παράγοντας ευρέος φάσματος για τη θεραπεία των τριματοειδών και των τεστοδόσεων. Συνιστάται σε δόση 0, 04 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο βάρους του ασθενούς. Είναι απαραίτητο να παίρνετε το φάρμακο αρκετές φορές την ημέρα με ένα διάστημα όχι μεγαλύτερο από 6, αλλά όχι λιγότερο από 4 ώρες. Η μέση διάρκεια της θεραπείας είναι 3-4 ημέρες. Η ακριβής διάρκεια λήψης του φαρμάκου καθορίζεται από τον γιατρό. Αντενδείκνυται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, με οφθαλμική κυστικέρκωση, ηπατική νόσο, ατομική υπερευαισθησία του ασθενούς στα συστατικά του φαρμάκου. Σύνδρομο δυσπεψίας, γενικό τοξικό σύνδρομο και αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Έμβλημα της Πυρβινίας

Ένα πολύ εξειδικευμένο φάρμακο για τη θεραπεία της εντεροβιασίας. Συνταγογραφείται 5 mg μία φορά. Το δισκίο πρέπει να καταπίνεται χωρίς μάσημα. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν εάν η θεραπεία πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το πρωινό. Ένα δεύτερο μάθημα είναι δυνατό μόνο 2 εβδομάδες αργότερα το νωρίτερο. Αντενδείκνυται σε εντερικές παθήσεις και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Η βραχυπρόθεσμη ναυτία είναι δυνατή μετά την κατάποση.

Carbendacim

Εμφανίζεται για νηματώδεις και είναι πιο αποτελεσματικό για παρασιτώσεις. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 3 ημέρες για όλες τις εισβολές, με εξαίρεση την εντεροβίαση. Στην τελευταία περίπτωση, ο πράκτορας λαμβάνεται μία φορά. Η δόση υπολογίζεται με βάση τα 10 mg / kg σωματικού βάρους. Πρέπει να παίρνετε δισκία το πρωί και το βράδυ. Η διάρροια και το αέριο είναι δυνατά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα φάρμακα που περιγράφονται παραπάνω είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά μάλλον τοξικά φάρμακα. Επομένως, η χρήση τους είναι δυνατή μόνο χωρίς αντενδείξεις. Διαφορετικά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε παραδοσιακά φάρμακα για να απαλλαγείτε από σκουλήκια.

Φάρμακα για παιδιά κατά των σκουληκιών: απαλλαγή από τα παράσιτα

Ένα σχετικά στενό φάσμα φαρμάκων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μικρών παιδιών. Στα μικρά παιδιά συνταγογραφούνται φάρμακα όπως το πιρατέλ, η πιπεραζίνη και η βανκίνη. Αυτά τα φάρμακα ουσιαστικά δεν έχουν τοξικές επιδράσεις. Επιπλέον, παράγονται όχι μόνο σε μορφή δισκίου, αλλά και υπό μορφή εναιωρήματος.

Pirantel

Σε μορφή αναστολής, συνταγογραφείται για παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών. Στην ηλικία των έξι μηνών, το δραστικό συστατικό χορηγείται 2, 5 mg / 10 kg σωματικού βάρους ανά δόση. Εάν ο ασθενής είναι μεγαλύτερος από 6 μήνες, το εναιώρημα χορηγείται σε δόση 5 ml / 10 kg σωματικού βάρους. Η συχνότητα εισαγωγής και η διάρκεια της θεραπείας είναι ίδια με εκείνα των ενηλίκων.

Τα δισκία συνταγογραφούνται σε παιδιά αφού έχουν καταπιεί καλά. Συνήθως το παιδί είναι 2 ετών σε αυτό το σημείο. Η δοσολογία των δισκίων πυράντου για παιδιά διαφόρων ηλικιών φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Ηλικία Δόση ανά δόση
2-6 έτη 250 mg
6-12 ετών 500 mg
Πάνω από 12 ετών 750 mg

Adipate πιπεραζίνης

Η πορεία της θεραπείας και η συχνότητα εισαγωγής σε παιδιά δεν διαφέρουν από τη θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς. Η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς:

Ηλικία Δόση ανά δόση
Λιγότερο από ένα χρόνο 200 mg
2-3 300 mg
4-5 500 mg
6-8 750 mg
9-12 1 γραμμάριο
13-15 1, 5 γραμμάρια

Η δοσολογία μπορεί να αλλάξει από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και την ευαισθησία των παρασίτων στο φάρμακο που χρησιμοποιείται.

Επιτρέπεται η χρήση πιο τοξικών φαρμάκων για τη θεραπεία παιδιών με μικρή αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέσων. Απαιτείται παρακολούθηση της κατάστασης του παιδιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς να απαλλαγείτε από σκουλήκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν συνιστάται φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, το έμβρυο είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε χημικές ουσίες. Η θεραπεία με αντιελμινθικά μπορεί να έχει τερατογόνο επίδραση και να προκαλέσει την παθολογία της ανάπτυξης των παιδιών.

Εάν είναι απολύτως απαραίτητο, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να λαμβάνουν πιπεραζίνη και πραζικουαντέλη. Άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας αντενδείκνυται κατηγορηματικά. Η θεραπεία των σκουληκιών πραγματοποιείται με λαϊκές θεραπείες ή αναβάλλεται έως τη στιγμή της παράδοσης.

Αφαιρούμε σκουλήκια με λαϊκές θεραπείες: 10 συνταγές

Οι λαϊκές θεραπείες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη θεραπεία της ελμινθίαση που προκαλείται από τα σκουλήκια. Τα φυτικά φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν μολυνθούν με ταινίες και σκουλήκια. Ωστόσο, τα φυσικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή επιλογή και χρήση. Οι παρακάτω συνταγές θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές:

Troichatka Ivanchenko

Ένα μείγμα αποξηραμένου ήπιου, αψιθιάς και γαρίφαλου. Τα συστατικά αναμιγνύονται σε αναλογία 4: 1: 4. Η δόση για 1 δόση είναι 1, 75 γραμμάρια. Η πορεία της θεραπείας είναι 2 εβδομάδες με τρεις ημερήσιες δόσεις. Η σκόνη πρέπει να χρησιμοποιείται τρεις φορές την ημέρα με άδειο στομάχι.

Σκόρδο με γάλα

Πιέστε το χυμό 2 σκελίδων σκόρδου και ρίξτε το σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Το μείγμα πίνεται μία φορά την ημέρα με άδειο στομάχι για 2-3 εβδομάδες.

Καθαρό σκόρδο

Για τη θεραπεία της ελμινθίαση, το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί σε καθαρή μορφή με τα γεύματα. Για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, συνιστάται να καταναλώνετε 1 σκελίδα λαχανικών τρεις φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες.

Σκόρδο για σκουλήκια

Σπόρος λιναριού

1-2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι, θρυμματίζονται, ρίχνουμε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Μετά από αυτό, η έγχυση διηθείται, χύνεται σε γυάλινη φιάλη και λαμβάνεται σε 100 ml πρωί και βράδυ. Η διάρκεια του μαθήματος αντιστοιχεί στο χρόνο έως ότου τα αυγά των ελμινθών δεν ανιχνεύονται πλέον στα κόπρανα. Κατά μέσο όρο, αυτό διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Σπόροι κολοκύθας

Συμβολή στην αποβολή όχι μόνο των εντερικών, αλλά και των παρασίτων των ιστών από το σώμα. Το προϊόν χρησιμοποιείται ωμό. Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τα αντιελμινθικά που υπάρχουν στους σπόρους. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους μαζί με τα μπολ έως ότου είναι υγροί και ρίξτε γάλα. Η ημερήσια δόση είναι 200-300 γραμμάρια για έναν ενήλικα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθαριστικά κλύσματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Βάμμα του Βερμούτ

Για να προετοιμάσετε το βάμμα, πάρτε 1 μέρος αποξηραμένου και ψιλοκομμένου αψιθιάς και 2 μέρη βότκας. Τα συστατικά αναμιγνύονται και απομακρύνονται σε σκοτεινό, ξηρό μέρος για 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό, το φάρμακο θεωρείται τελειωμένο. Θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα σε 30-50 ml με άδειο στομάχι. Για τη θεραπεία παιδιατρικών ασθενών, το βάμμα δεν χρησιμοποιείται.

Μπαχαρικά

Τα ζεστά μπαχαρικά (όλοι οι τύποι πάπρικας) χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της προσβολής από σκουλήκια. Δεν απαιτούνται ειδικές συνταγές για τη χρήση τους. Αρκεί να προσθέτετε μια πρέζα ζεστό καρύκευμα στο φαγητό κάθε μέρα.

Immortelle

Χρησιμοποιείται ως φιάλη. 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα βότανα χύνονται σε 400 ml βραστό νερό και χύνονται σε αυτό για δύο ώρες. Μετά από αυτό, ο παράγοντας φιλτράρεται και καταναλώνεται 0, 5 φλιτζάνια 4 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10 ημέρες.

Immortelle στην ιατρική

Κελύφη καρυδιάς

Τα πράσινα κελύφη καρυδιάς (4 κομμάτια) συνθλίβονται και χύνονται σε ένα βρασμένο ποτήρι (250 ml). Μετά την ψύξη, το προϊόν διηθείται και λαμβάνεται πριν από τα γεύματα για 1/3 φλιτζάνι. Η δόση που παρασκευάζεται ταυτόχρονα πρέπει να πίνεται σε 3-4 δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2 εβδομάδες.

Arch

Τα κρεμμύδια ή τα κρεμμυδάκια καταναλώνονται όπως το σκόρδο. Για τη θεραπεία της ελμινθίαση, μπορούν να καταναλώνονται έως και 3 μικρά κεφάλια την ημέρα. Ένα κεφάλι κρεμμυδιού που τρώγεται ανά ημέρα είναι αρκετό για την πρόληψη. Η θεραπεία θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των σκουληκιών από το σώμα μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Κατά τη θεραπεία παρασιτικών ασθενειών, ανεξάρτητα από τις μεθόδους, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής. Συχνά, τα διαταραγμένα παράσιτα αρχίζουν να κινούνται ενεργά και να εξέρχονται από τα έντερα μέσω του πρωκτού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα pinworms και τα ascaris.

Σημείωση: Οι περισσότερες λαϊκές θεραπείες αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χωρίς φόβο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους κολοκύθας, κελύφη από ξύλο καρυδιάς, κρεμμύδια και σκόρδο σε μικρές ποσότητες (κρεμμύδι - 0, 5-1 μικρά κεφάλια την ημέρα, σκόρδο - 2-3 σκελίδες την ημέρα).

Συμπέρασμα

Όταν σκέφτεστε πώς να απαλλαγείτε από σκουλήκια σε ένα άτομο, είναι καλύτερο να μην βασίζεστε αποκλειστικά σε κλινικά συμπτώματα για να επιβεβαιώσετε την παρουσία τους. Ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται από άτομα που κάνουν θεραπεία κατά του σκύλου στο σπίτι είναι να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα αφού έχουν φύγει τα εμφανή σημάδια της νόσου. Η πορεία της θεραπείας πρέπει να ολοκληρωθεί. Εξαιρέσεις είναι περιπτώσεις στις οποίες το φάρμακο είναι ανεκτό από τον ασθενή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παρασιτολόγο και να επιλέξετε έναν λιγότερο τοξικό παράγοντα.