Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

την εμφάνιση παρασίτων στο σώμα

Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από την εμφάνιση παρασίτων επειδή είμαστε συνεχώς σε επαφή με το περιβάλλον. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβετε ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία τους είναι σημαντική, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολλές άλλες ασθένειες.

Τα παράσιτα τρέφονται με κύτταρα και ιστούς του σώματος, αφαιρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά και χρήσιμες ουσίες και βιταμίνες και δηλητηριάζουν ολόκληρο το σώμα με τα απορρίμματα τους.

Πώς ξέρετε εάν έχετε μολυνθεί από παράσιτα;

Ένα άτομο μπορεί να ζήσει πολύ καιρό και δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας παρασίτων.Τα κύρια συμπτώματα είναι:

 1. Σταθερή κόπωση και υπερβολική ευερεθιστότητα.
 2. Συνεχής φούσκωμα και μετεωρισμός
 3. ναυτία και έλλειψη φυσιολογικής όρεξης.
 4. Ταχεία απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
 5. Η εμφάνιση όλων των τύπων εξανθημάτων και αποστημάτων στο δέρμα.
 6. Επαναλαμβανόμενος πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία, αλλά υπάρχουνπολλά δευτερεύοντα συμπτώματαπου μπορούν να υποδηλώσουν δηλητηρίαση του σώματος. Μόλις συναντήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Εάν έχετε εντοπίσει παράσιτα, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μια ολοκληρωμένη έρευνα. Αυτό είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό της αιτίας της λοίμωξης και των πιθανών προσβεβλημένων περιοχών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συμπτώματα και η θεραπεία των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα είναι πλήρως συνδεδεμένα, επομένως μόνο ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα που χρειάζεστε.

Πού μπορούν να εντοπιστούν τα παράσιτα;

όπου τα παράσιτα ζουν στο σώμα

Περισσότερα από 300 είδηΤα παράσιτα, που κυμαίνονται από το μικρότερο μικροσκοπικό έως τα μεγάλα σκουλήκια που μπορούν να φτάσουν αρκετά μέτρα, μπορούν να ζήσουν σε ένα άτομο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παράσιτα μπορούν να ζήσουν μόνο στο παχύ έντερο, αλλά αυτό απέχει πολύ από αυτό. Στην πραγματικότητα, μπορούν να βρεθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος: στα μάτια, στους μύες, στο συκώτι, στο λαιμό ή στην καρδιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελμίνθια μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν στο σώμα ενός ενήλικα για δεκαετίες, καθώς προσαρμόζονται καλά σε διαφορετικές συνθήκες.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν παράσιτα στους ανθρώπινους μύες;

Φυσικά μπορείτε. Συχνά, οι μύες επηρεάζονται από κάποιο είδος παρασιτικής λοίμωξης, όπως η τριχίνωση. Αυτά είναι σκουλήκια που μπορούν να μολύνουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Η κύρια οδός μόλυνσης είναι η κατανάλωση ακατέργαστου επεξεργασμένου ή ωμού μολυσμένου κρέατος.

Ποιοι τύποι παρασιτικών οργανισμών υπάρχουν;

Διάφορες ομάδες μπορούν να διαφοροποιηθούν:

 1. Πρώτον, υπάρχουν σκουλήκια. Αυτά περιλαμβάνουν σκουλήκια, σκουλήκια και σκουλήκια.
 2. Δεύτερον, τα χλαμύδια, τα λάμπλια και τα εντερικά τριχομόνα είναι τα πιο απλά παράσιτα
 3. Τρίτον, είναι παράσιτα με τη μορφή μυκήτων - Candida.
 4. Τέταρτον, είναι βακτήρια. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει Staphylococcus aureus ή Streptococcus.
 5. Πέμπτον, είναι ιός. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τον ιό του έρπητα, τον ιό της ευλογιάς ή τον ιό της γρίπης.

Πώς μπορούν τα παράσιτα να εισέλθουν στο σώμα ενός υγιούς ενήλικου;

Υπάρχουνπολλοί διαφορετικοί τύποι λοίμωξης. Πιο συνηθισμένο:

 1. Καταναλώντας μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Μερικές φορές το φαγητό μπορεί να μολυνθεί πριν μαγειρευτεί ή αν αποθηκευτεί ακατάλληλα. Ως εκ τούτου, το κρέας και τα ψάρια πρέπει να υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία για να σκοτώσουν τυχόν ανεπιθύμητους οργανισμούς.
 2. Μόλυνση μέσω της οικιακής οδού επαφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράσιτα μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο ή μέσω επαφής με κατοικίδια. Ως εκ τούτου, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη δική σας υγιεινή και την καθαριότητα των κατοικίδιων σας.
 3. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε μέσω μετάδοσης. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να προκύψει από έντομα που θηλάζουν αίμα.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι προνύμφες ορισμένων παρασιτικών οργανισμών να μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι οι προνύμφες του δέρματος.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει παράσιτα και πώς τα διαγνώζετε;

που αντιμετωπίζει τα παράσιτα

Αφού εντοπίσετε τα συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων, μπορείτε νασυμβουλευτείτε έναν ειδικό- πρόκειται για παρασιτολόγο. Αυτός ο ειδικός αναφέρεται συνήθως από έναν γενικό ιατρό. Ωστόσο, εάν είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν παράσιτα στο σώμα σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί του.

Με τις διαγνωστικές μεθόδους, μπορείτε να δώσετε περιττώματα για έλεγχο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι απολύτως αξιόπιστο. Εάν οι δοκιμές γίνονται τη στιγμή που το παράσιτο έχει καταθέσει τις προνύμφες του, η ανάλυση ενδέχεται να μην δείχνει ότι υπάρχουν. Τότε απαιτείται δεύτερη παράδοση.

Η καλύτερη και πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι ηεξέταση αίματος. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας διάγνωσης, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η παρουσία αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει ανεξάρτητα τα παράσιτα.

Η τελευταία διαγνωστική προσέγγιση είναι η δοκιμασία φυτικού συντονισμού. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τον υπολογισμό των ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων που μπορούν να δημιουργηθούν από παρασιτικούς οργανισμούς.

Ποια είναι η επίδραση των παρασίτων στο σώμα ενός ενήλικα; Πρώτον, διαταράσσουν τη λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παράσιτα προκαλούν φλεγμονώδεις διεργασίες που καταστρέφουν ενεργά τους ιστούς και τα κύτταρα.

Για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική τους λειτουργία, τα παράσιτα χρησιμοποιούν όλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται με τροφή.

Θεραπεία και πρόληψη των παρασίτων: βασικές συμβουλές

Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει διάφορες φάσεις:

 • προετοιμασία. Σε αυτό το σημείο, οι γιατροί συνιστούν τη λήψη ροφητικών και συμπληρωμάτων ενζύμων. Το κύριο πράγμα είναι να καθαρίσετε καλά το σώμα και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν δηλητηρίαση. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πάρετε ειδικά φάρμακα, η δοσολογία και ο χρόνος εισαγωγής πρέπει να καθορίζονται από τον γιατρό, καθώς όλα είναι καθαρά ατομικά.
 • Άμεση αφυδάτωση. Αυτό είναι το κύριο στάδιο της θεραπείας. Ο ασθενής πρέπει να παίρνει φάρμακα, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι είναι πολύ τοξικά. Επομένως, η δοσολογία δεν πρέπει ποτέ να ξεπεραστεί, καθώς μπορεί να συμβεί μια ποικιλία συνεπειών. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει φάρμακα που προορίζονται για μία δόση. Εκτός από τα συνθετικά φάρμακα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής που είναι καλά στη θεραπεία των παρασίτων και δεν έχουν πρακτικά παρενέργειες.
 • ανάκτηση. Τα χάπια που βοηθούν στην καταπολέμηση των παρασίτων είναι πολύ τοξικά. Ως εκ τούτου, τα προβιοτικά πρέπει να πίνουν μετά την κύρια θεραπεία προκειμένου να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Επιπλέον, πρέπει να πίνετε ένα γενικό σύμπλεγμα βιταμινών και ηπατοπροστατευτικών, που βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Και θα πρέπει επίσης να ενδιαφέρεστε για την υγεία της καρδιάς, η οποία θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί.

Λαϊκές θεραπείες

Λαϊκές θεραπείες για παράσιτα

Υπάρχουν επίσηςλαϊκές θεραπείεςπου βοηθούν στον καθαρισμό του σώματος των παρασίτων. Αυτές περιλαμβάνουν: σπόρους γαρίφαλου, αψιθιά και πράσινα κελύφη καρυδιάςΟι άνθρωποι αποκαλούν μια τέτοια θεραπεία τριάδα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα μέσα για την καταπολέμηση των παρασίτων:

 • Σκόρδο με κεφίρ.
 • έγχυση κρεμμυδιού.
 • Βάμμα του Βερμούτ.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα επιλέξει τη σωστή θεραπεία ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του. Η θεραπεία εξαρτάται άμεσα από το πού βρέθηκε το παράσιτο, είτε στον λαιμό είτε σε κάποιο είδος μυών.

Πρόληψη παρασίτων στον άνθρωπο

Υπάρχουνορισμένοι απλοί κανόνες πρόληψηςπου θα σας βοηθήσουν να ζήσετε και να μην σκεφτείτε παράσιτα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Διατήρηση προσωπικής υγιεινής.
 2. Ελαχιστοποιήστε την επαφή με αδέσποτα ζώα.
 3. Προσέξτε την υγιεινή του κατοικίδιου ζώου σας.
 4. Πραγματοποιήστε υγρό καθαρισμό στο διαμέρισμα όσο το δυνατόν συχνότερα.
 5. Πλύνετε καλά το φαγητό πριν φάτε.
 6. Εκτελέστε πλήρη θερμική επεξεργασία τροφίμων, ιδίως ψαριών και κρέατος.
 7. Μην χρησιμοποιείτε νερό χωρίς επεξεργασία.

Πόσο κοινά είναι τα σκουλήκια και άλλα παράσιτα;

Σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων,σχεδόν και τα 4 άτομαέχουν μολυνθεί με σκουλήκια. Τα παιδιά μολύνονται πολύ πιο συχνά καθώς έρχονται σε επαφή με μολυσμένο περιβάλλον. Είναι σκουλήκια και άλλοι επιβλαβείς οργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες χρόνιες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν γαστρίτιδα, χολοκυστίτιδα και παγκρεατίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να κρατήσουν στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια ενώ συνεχώς αναπαράγονται.

Επομένως, πρέπει να τονιστεί ότι είναι αδύνατο να δοθεί σαφής απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να πίνετε από τα παράσιτα. Μόλις εμφανίσετε πολλαπλά συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε αμέσως έναν γιατρό που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή θεραπεία. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικά προληπτική συντήρηση, ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά και ζώα στο σπίτι.

Ποτέ μην κάνετε αυτοθεραπεία, καθώς μόνο ένας ειδικός μπορεί να επιλέξει την πιο ακίνδυνη και αποτελεσματική θεραπεία.