Τα πιο απλά παράσιτα που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι

Κοιλιακός πόνος παρουσία πρωτοζωικών παρασίτων

Το πιο απλό παράσιτο είναι ένας οργανισμός που είναι προσαρμοσμένος για να εισβάλει και να ζει στα κύτταρα και τους ιστούς άλλων οργανισμών. Τα πιο απλά παράσιτα, όπως και άλλα πρωτόζωα, δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους σε ανοιχτό περιβάλλον, αλλά πρέπει να εισβάλλουν στο σώμα ενός άλλου οργανισμού για προστασία και θρέψη.

Τα πιο απλά παράσιτα και οι ποικιλίες τους

Οι απλούστεροι οργανισμοί είναι ευκαρυωτικά συστήματα που υπάρχουν ως δομικά και λειτουργικά ανεξάρτητα μεμονωμένα κύτταρα (συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ειδών που είναι γεννητικά ή σχηματίζουν αποικίες). Τα πρωτόζωα αναπτύσσουν σχετικά πολύπλοκα υποκυτταρικά χαρακτηριστικά (μεμβράνες και οργανίδια) που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν σε σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα περισσότερα πρωτόζωα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί και λίγα από αυτά μεγαλώνουν αρκετά ώστε να είναι ορατά με γυμνό μάτι. Ως μονοκύτταροι ευκαρυώτες, κινούνται για να επιβιώσουν, να τρέφονται και να αναπαράγονται.

Υπάρχουν μερικά από τα πιο απλά παράσιτα που προκαλούν προβλήματα. Υπάρχουν στο φαγητό, στο έδαφος και στο νερό μας και μπορεί να μας αρρωστήσουν πολύ αν μας εισβάλουν ποτέ.

Κάθε πρωτόζωο παράσιτο μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες στο σώμα μας. Μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα (διέλευση αέρα από τη μύτη στους πνεύμονες) και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, κρανιακά νεύρα και νωτιαίος μυελός), άλλα ζουν στο έντερο και προκαλούν συμπτώματα όπως διάρροια και δεν είναι θανατηφόρα Το

Κοιλιακός πόνος με πρωτόζωα παράσιτα

Υπάρχουν τέσσερις τύποι πρωτοζωικών παρασίτων που ταξινομούνται ανάλογα με την κίνησή τους:

 • Οι σαρκοδότες είναι μια ομάδα αμοιβάδων που κινούνται με ψευδοπόδια και συσπάσεις που αλλάζουν το σχήμα των κυττάρων τους.
 • Τα μαστιγόφορα κινούνται με τη βοήθεια μαστίγιας.
 • Οι σιλιοφόροι χρησιμοποιούν βλεφαρίδες.
 • Τα σπορόζωα είναι ακίνητα όταν είναι ώριμα.

Κύκλοι ζωής πρωτοζωικών παρασίτων

Τα περισσότερα πρωτόζωα έχουν τεράστιο αναπαραγωγικό δυναμικό επειδή έχουν σύντομο χρόνο γενιάς, υφίστανται ταχεία διαδοχική ανάπτυξη και παράγουν μεγάλο αριθμό απογόνων ενός άφυλου ή σεξουαλικού είδους. Αυτές οι ιδιότητες είναι υπεύθυνες για πολλές από τις πιο απλές λοιμώξεις που προκαλούν γρήγορα οξεία συμπτώματα της νόσου.

Τα αναπτυξιακά στάδια των πρωτοζωικών παρασίτων που βρίσκονται στον ξενιστή συνήθως συνίστανται στην κατάποση τροφοζωιτών και μπορούν να βρεθούν ενδοκυττάρια (στα κύτταρα του ξενιστή) ή εξωκυττάρια (σε κοίλα όργανα, σωματικά υγρά ή μεσοδόντια μεταξύ των κυττάρων). Παρόλο που τα τροφοζωΐδια είναι ιδανικά λόγω του παρασιτικού τρόπου ύπαρξής τους, δεν είναι πολύ ανθεκτικά στις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες και δεν επιβιώνουν πολύ έξω από τους ξενιστές τους. Για να μεταβούν από ξενιστή σε ξενιστή, τα πρωτόζωα παράσιτα χρησιμοποιούν μία από τις τέσσερις κύριες οδούς μετάδοσης: άμεση, κοπράνη-στοματική, μεταδοτική και αρπακτικό για θήραμα.

Οδοί μετάδοσης από πρωτόζωα παράσιτα στον άνθρωπο

 1. Άμεση μετάδοση παρασίτων μέσω στενής επαφής με το σώμα - σεξουαλικά (για παράδειγμα, ο Trichomonas μιλούσε μύκητες, που προκαλούν τριχομονάση στους ανθρώπους).
 2. Μεταφορά κοπράνων από το στόμα οικολογικά σταθερών σταδίων κύστεως - τα παράσιτα εισέρχονται με τα κόπρανα του ενός ξενιστή και μεταδίδονται σε άλλο με τροφή ή νερό (π. χ. δυσεντερία, γιάρδια και μπαλαντιδίωση).
 3. Η μετάδοση συμβαίνει όταν τα παράσιτα καταπίνονται από αρθρόποδα που απορροφούν αίμα (έντομα ή αραχνοειδή) και μεταδίδονται σε νέους ξενιστές μέσω ενός δαγκώματος (π. χ. προκαλώντας ελονοσία).
 4. Η μετάδοση από το αρπακτικό στο θήραμα συμβαίνει όταν το πιο απλό παράσιτο κολλάει στους ιστούς του θύματος (για παράδειγμα, αγελάδα, αίγα, γουρούνι) και τρώγεται από ένα αρπακτικό (στην περίπτωσή μας, ένα άτομο).

Τα πιο απλά ανθρώπινα παράσιτα και οι ασθένειες που τα προκαλούν

Acanthamoeba. Αυτό το παράσιτο μολύνει τα μάτια ή τον εγκέφαλο ενός ατόμου, προκαλώντας εξωγενή αμοιβάση. Μπορεί να ζήσει σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Οι άνθρωποι μπορούν να το πάρουν πλένοντας τους φακούς επαφής με νερό βρύσης.

Μπαμπεσία. Μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται μπαμπέωση. Διαφορετικοί τύποι παρασίτων ζουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Μεταδίδεται με τσιμπούρια όταν δαγκωθούν.

η πιο απλή παρασιτική μπαμπέσια

Balantidium (Balantidium coli). Ζει στον εντερικό βλεννογόνο, προκαλεί δυσεντερία, που ονομάζεται επίσης μπαλαντιδίωση.

Βλαστοκύστη (βλαστοκύστη). Αυτό το παράσιτο μολύνει τα έντερα του ξενιστή. Εισέρχεται στον άνθρωπο μέσω τροφής που έχει προσβληθεί και είναι μολυσμένη με κόπρανα ανθρώπων ή ζώων. Η ασθένεια που προκαλείται από αυτό το παράσιτο ονομάζεται βλαστοκύττωση.

Κρυπτοσπορίδιο (Κρυπτοσπορίδιο). Ζει στο ανθρώπινο έντερο. Διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω τροφής που έχει προσβληθεί και είναι μολυσμένο με κόπρανα ανθρώπων ή ζώων.

Πρωτόζωο παράσιτο Cryptospordium

Dysentery amoeba (Entamoeba histolytica). Αυτό το απλούστερο παράσιτο προκαλεί εντερική αμβίαση. Συνηθέστερα βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κακή υγιεινή και τροπικές περιοχές. Μεταδίδεται με κοπράνη-από του στόματος.

Giardia lamblia. Ζει στον αυλό του λεπτού εντέρου. Όταν οι άνθρωποι τρώνε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό με κόπρανα, οι κοιμισμένες κύστεις Giardia μπορούν να μολύνουν το σώμα και να προκαλέσουν εντερική τζιαρδιάση. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά και απαιτεί υποχρεωτική συμμόρφωση με το θεραπευτικό σχήμα.

Ισοσπόρια (Isospora belli). Επηρεάζει τα επιθηλιακά κύτταρα του λεπτού εντέρου. Διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Μεταδίδεται από το στόμα και είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του ισοσπόρου.

Λεϊσμανία. Παρασιτίζει το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου. Υπάρχει σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μεταδίδεται από ορισμένα είδη κουνουπιών όταν δαγκώνεται.

το πιο απλό παράσιτο είναι η λεϊσμανία

Negleria (Naegleria fowleri). Προκαλεί πρωτογενή αμοιβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα καθώς ζει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η μόλυνση εμφανίζεται μέσω μολυσμένου εδάφους, πισίνας και μολυσμένου νερού.

Plasmodium (Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae). Τα παράσιτα εισβάλλουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλούν ελονοσία. Εμφανίζονται σε τροπικές περιοχές όπου διανέμονται το Anopheles, γνωστό και ως κουνούπι Anopheles.

Rhinosporidium seeberi. Πολλαπλασιάζεται στη μύτη και στο ρινοφάρυγγα και αναπτύσσεται εκεί με τη μορφή σπόρων. Υπάρχει στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Οι άνθρωποι που κολυμπούν σε δημόσια νερά μπορεί να μολυνθούν από το παράσιτο εάν ο ρινικός βλεννογόνος τους έρθει σε επαφή με μολυσμένο υλικό.

Πρωτόζωα παράσιτα ανθρώπινου τοξοπλάσματος

Toxoplasma (Toxoplasma gondii). Επηρεάζει το συκώτι, την καρδιά, τα μάτια και τον εγκέφαλο. Ένα παράσιτο που είναι κοινό σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μετά την κατανάλωση ωμού ή αψητού χοιρινού κρέατος, αρνιού, κατσίκας ή γάλακτος. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μολυσμένη τροφή ή χώμα μέσω περιττωμάτων γάτας. Η ασθένεια που προκαλείται από αυτό το παράσιτο ονομάζεται τοξοπλάσμωση ή παρασιτική πνευμονία.

Trichomonas (Trichomonas vaginalis). Προσβάλλει το γυναικείο ουρογεννητικό σύστημα. Τα συμπτώματα διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες. Είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της τριχομονάσης, μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης.

Πρωτόζωα Τριχομονάση Παράσιτα

Τρυπανοσώματα (Trypanosoma brucei, Trypanosoma cruzi). Ο πρώτος τύπος παρασίτου επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αίμα και τη λέμφο. Μεταδίδεται από τη μύγα τσετσέ και προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως ασθένεια ύπνου. Το δεύτερο παράσιτο προκαλεί τη νόσο Chagas επηρεάζοντας το αίμα, τους μυς, τα νεύρα, την καρδιά, τον οισοφάγο και τα έντερα. Μεταδίδεται επίσης μέσω τσιμπήματος εντόμων.

Πώς να αντιμετωπίσετε λοιμώξεις που προκαλούνται από πρωτόζωα παράσιτα στον άνθρωπο;

Το σχέδιο θεραπείας για τη μόλυνση από πρωτοζωικά παράσιτα εξαρτάται από τη συγκεκριμένη διάγνωση. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει συνήθως φαρμακευτική αγωγή, για παράδειγμα για τη θεραπεία της τριχομονάσης, της γιάρδιας ή της κρυπτοσπορίωσης. Συνήθως, τα φάρμακα για την τοξοπλάσμωση δεν συνταγογραφούνται εκτός εάν υπάρχουν καταστάσεις με τη μορφή εγκυμοσύνης, άλλων ασθενειών ή σοβαρής και επίμονης λοίμωξης.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει άλλες θεραπείες για να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, πολλές παρασιτικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, η οποία συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση. Επομένως, κατά τη θεραπεία μιας λοίμωξης που προκαλείται από πρωτόζωα παράσιτα, συνήθως συνιστάται να πίνετε πολλά υγρά για να αναπληρώσετε την απώλεια στο σώμα.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα πρωτόζωα παράσιτα;

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο παρασιτικής μόλυνσης:

 • ασκήστε ασφαλές σεξ με προφυλακτικό.
 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ειδικά μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων ή περιττωμάτων.
 • Μαγειρέψτε φαγητό στη συνιστώμενη θερμοκρασία πυρήνα.
 • πίνετε καθαρό νερό, συμπεριλαμβανομένου του εμφιαλωμένου νερού, όταν ταξιδεύετε.
 • Αποφύγετε την κατάποση νερού από λίμνες, ρυάκια ή λίμνες.
 • Αποφύγετε τα απορρίμματα γάτας και τα κόπρανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε παρασιτική λοίμωξη, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της αιτίας των συμπτωμάτων σας και να συστήσουν ένα θεραπευτικό σχέδιο. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλους.