Μύθοι και αλήθειες για τα σκουλήκια – παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Τα σκουλήκια είναι παράσιτα που ανήκουν στην ομάδα των ελμινθών. Βρίσκονται στο σώμα των θηλαστικών, των ψαριών και του ανθρώπου, τρέφονται με τον «ξενιστή», βλάπτουν τον οργανισμό μειώνοντας τη θρεπτική αξία των τροφών, αποβάλλοντας άχρηστα προϊόντα, μειώνοντας το ανοσοποιητικό και αυξάνοντας την ευαισθησία στα αλλεργιογόνα. Στην ιστορία της καταπολέμησης της ελμινθίασης, η ανθρωπότητα έχει εφεύρει πολλές μεθόδους θεραπείας. Θεωρούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων, το αποτέλεσμα της πρόληψης με τη μορφή τακτικής λήψης χαπιών κατά των σκουληκιών, διαχωρίζοντας την αλήθεια από τη φαντασία.

Σκουλήκια: επιβλαβή παράσιτα

Θεραπεία παρασίτων από γιατρό

Αν και υπάρχουν συμβιωτικά παράσιτα στη φύση που υπάρχουν σε βάρος του ξενιστή, φέρνοντας όχι μόνο κακό αλλά και όφελος στο κύριο σώμα, τα σκουλήκια είναι παράσιτα, η παρουσία των οποίων στο σώμα επηρεάζει σημαντικά την υγεία. Όσον αφορά τον βαθμό βλάβης, η ελμινθίαση συγκρίνεται με ασθένειες όπως η φυματίωση, η στεφανιαία νόσος και η χρόνια διάρροια.

Τα σκουλήκια είναι παράσιτα που, ακόμη και στα αρχικά στάδια της ελμινθίασης, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του πεπτικού συστήματος, το ανοσοποιητικό και αλλεργικές αντιδράσεις. Με την ανάπτυξη της νόσου, η αναιμία, σημειώνονται διάφορες ελλείψεις λόγω της κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων από έλμινθες που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την τροφή.

Η ομάδα των σκουληκιών, των παρασίτων και των ελμινθών περιλαμβάνει στρογγυλά σκουλήκια, σκουλήκια καρφίτσας, νηματώδεις και τοξοκάρες. Σε ό, τι αφορά την εξάπλωση της ελμινθίασης, συγκρίνονται με τα λοιμώδη νοσήματα, δεύτερη μετά τη γρίπη. Και η παρουσία ελμινθών στο σώμα στο πλαίσιο μιας οξείας μολυσματικής διαδικασίας μπορεί να περιπλέξει σημαντικά την ανάκτηση και να παρατείνει την ασθένεια.

Η σοβαρή ελμινθίαση βλάπτει επίσης την αναπαραγωγική λειτουργία, μπορεί να είναι η αιτία της υπογονιμότητας, η γέννηση παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Η εξάπλωση των σκουληκιών σε όλο το σώμα γίνεται η αιτία της αναπηρίας ενός ατόμου.

Ο επιπολασμός των ελμινθών εξηγείται συχνότερα από τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής («ασθένεια των βρώμικων χεριών»), την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης και τη ρύπανση των περιοχών γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες, τόσο ιδιωτικά όσο και εμπορικά. πρότυπα υγιεινής: Η επεξεργασία του Κάτω από τις κλιματολογικές μας συνθήκες, τα τρόφιμα, τα χέρια και οι επιφάνειες σε δημόσιους χώρους δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των ελμινθών και τη μετάδοσή τους από τον ένα χρήστη στον άλλο.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε παρασιτικές ασθένειες λόγω του μειωμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα παιδιά επίσης δεν έχουν ακόμη τη συνήθεια να πλένουν τα χέρια τους, αλλά υπάρχει το ένστικτο να εξετάζουν τα πάντα με το στόμα τους, καθώς και η ανάγκη να δαγκώνουν τα νύχια τους και να πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους.

Μύθοι και πραγματικότητα: για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου «ελμινθίαση»

σωστή διατροφή για τα σκουλήκια

Η ύπαρξη διάφορων «εγχώριων» εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης της ελμινθίασης οφείλει στην ανθρωπότητα την πεποίθηση ότι είναι «ντροπή» να επισκέπτεται έναν γιατρό με τέτοια διάγνωση. Επομένως, εάν κάποιος έχει μάθει για την παρουσία σκουληκιών από τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή υποπτεύεται ελμινθίαση λόγω γενικών συμπτωμάτων, συχνά προσπαθεί να αποφύγει έναν ειδικό αγοράζοντας «χάπια κατά των σκουληκιών» στα φαρμακεία ή καταφεύγοντας σε «δημοφιλείς» θεραπείες.

Η αυτοδιάγνωση βασίζεται συχνά σε εσφαλμένες ενδείξεις και οι προσπάθειες θεραπείας είναι επιβλαβείς για την υγεία. Ένας από τους συνηθισμένους μύθους είναι ότι ο νυχτερινός βρουξισμός, το τρίξιμο των δοντιών στο όνειρο, είναι αναμφισβήτητο σημάδι της παρουσίας στο σώμα σκουληκιών, παρασίτων που συμβάλλουν στον ανήσυχο ύπνο. Αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας, τις περισσότερες φορές το άγχος και η δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος είναι η αιτία του βρουξισμού. Και «το να θεραπεύεσαι για σκουλήκια» δεν έχει νόημα σε αυτή την περίπτωση.

Ας δούμε μερικές από τις κοινές εναλλακτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ελμινθίαση.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αρωματικών πράσινων φυτών: μαϊντανός, άνηθος, σέλινο, κόλιανδρος δεν επηρεάζει τους έλμινθους και άλλες ομάδες παρασίτων που ζουν στο σώμα και στην επιφάνεια του σώματος. Ομοίως, οι έλμινθες είναι αδιάφοροι για τα λαχανικά, τα φρούτα και τα πορτοκάλια, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν επίσης θεραπευτικές ιδιότητες. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών με μεγάλες ποσότητες λαχανικών ή κολοκύθας, ιπποφαές, καρότα, λωτούς μπορεί να βελτιώσει προσωρινά τη γενική κατάσταση, αλλά όχι να θεραπεύσει την ελμινθίαση. Ωστόσο, η υπερβιταμίνωση και η δυσπεψία είναι κοινά σε όσους τους αρέσει αυτή η μέθοδος θεραπείας. Για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα πρόσθετης μόλυνσης με τη χρήση κακώς πλυμένων βοτάνων: για να απαλλαγείτε από τα αυγά των σκουληκιών, είναι απαραίτητο να πλύνετε καλά τα χόρτα αρκετές φορές πριν τα καταναλώσετε.

Διαφορετικά είδη άρδευσης του παχέος εντέρου, εντερικοί κλύσματα με χυμό λεμονιού ή σκόρδου υπόσχονται άμεση ανακούφιση από τα παράσιτα. Ωστόσο, το σπήλαιο του λεπτού εντέρου, ο βιότοπος των ελμινθών, δεν διατίθεται για κλύσματα και κανάτες εσμάρχου. Οι συνέπειες μιας τέτοιας ψευδοεπιστημονικής μεθόδου δεν είναι μια θεραπεία για την ελμινθίαση, αλλά μια παραβίαση της εντερικής μικροχλωρίδας με τακτικά κλύσματα και, ως αποτέλεσμα, η διάβρωση της βλεννογόνου μεμβράνης τους με τη χρήση καυστικών χυμών.

Κίνδυνοι από αυτοσυνταγογραφούμενα δισκία για σκουλήκια

Ταμπλέτες κατά των σκουληκιών

Εάν οι λαϊκές θεραπείες δεν βοηθήσουν, τότε είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε φάρμακα. Χάπια για σκουλήκια, θεραπείες για την ελμινθίαση, χρησιμοποιούνται ευρέως και πωλούνται ελεύθερα στα φαρμακεία.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός ελμινθάσεων και άλλων παρασιτών και παρά την ύπαρξη φαρμάκων με συνδυασμένη δράση, δεν υπάρχει ούτε ένα «χάπι σκουληκιών». Διαφορετικά φάρμακα παρασκευάζονται για διαφορετικούς τύπους ελμινθών.

Επιπλέον, τα φάρμακα για την ελμινθίαση είναι αρκετά τοξικά και έχουν μια σειρά από αντενδείξεις, τόσο σε επίπεδο γενικής υγείας όσο και σε περιόδους ηλικίας ή φυσιολογικές καταστάσεις (κύηση σε διαφορετικούς χρόνους). Η επιλογή ενός κατάλληλου φαρμάκου πραγματοποιείται από ειδικό, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, τον βαθμό μόλυνσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται θεραπεία που συνδυάζει πολλαπλά φάρμακα, πρόσθετα φάρμακα για την υποστήριξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια της θεραπείας και πρόληψη των πιο πιθανών επιπλοκών.

Η πρόληψη της ελμινθίασης με τη μορφή τακτικών αντιπαρασιτικών φαρμάκων που ακολουθούν ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά οι κτηνοτρόφοι, μπορεί να βλάψει περισσότερο από τα αρχικά στάδια της νόσου. Η δράση των ανθελμινθικών βασίζεται στη δηλητηρίαση παρασίτων, αλλά είναι τοξικά για τον άνθρωπο και δεν πρέπει να λαμβάνονται «για κάθε περίπτωση για πρόληψη».