Τα σκουλήκια σε ένα παιδί και οι καλύτερες θεραπείες από παιδογαστρεντερολόγο

Τα σκουλήκια (ελμινθοί) είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Τα σκουλήκια είναι σκουλήκια από την ομάδα των παρασίτων. Παρασιτούν το ανθρώπινο σώμα και διαταράσσουν τη λειτουργία οργάνων και συστημάτων. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν σκουλήκια καρφίτσας και στρογγυλά σκουλήκια.

Παιδί μολυσμένο με σκουλήκια

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα ελμινθίασης, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια για αποτελεσματική θεραπεία.

Αιτίες μόλυνσης από σκουλήκια στα παιδιά

Λόγω της φυσικής τους κινητικότητας και περιέργειάς τους, τα παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή με το περιβάλλον τους και ό, τι ζει σε αυτό. Η λίστα με τις πιο κοινές αιτίες μόλυνσης είναι εντυπωσιακή.

Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες

Τα σκουλήκια και τα αυγά τους μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή έως και δύο εβδομάδες.

Τα παιδιά μολύνονται με σκουλήκια στο σκάμμα

Τα πιο κοινά σημεία που ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί από σκουλήκια είναι:

 • Χώμα στην παιδική χαρά ή σε εξωτερικούς χώρους που περιέχει σκουλήκια ή αυγά.
 • Επαφή με ζώα ή τα περιττώματά τους μολυσμένα με σκουλήκια.

Κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με σκουλήκια

Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα φάτε, καθώς περιέχουν αυγά από σκουλήκια.

Τα ωμά ή μη πλήρως μαγειρεμένα τρόφιμα ενέχουν επίσης τον κίνδυνο προσβολής από σκουλήκια. Το μολυσμένο νερό είναι μια πολύ κοινή πηγή μόλυνσης.

Τρόπος επικοινωνίας

Τα σκουλήκια μεταδίδονται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Οι σκώληκες συνήθως εξαπλώνονται με αυτόν τον τρόπο, επομένως υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από ελμινθικά σε παιδικές ομάδες.

Τσιμπήματα εντόμων

Τα κουνούπια είναι συχνά φορείς της μόλυνσης.

Η παρουσία σκουληκιών στη μητέρα

το παιδί μολύνεται με σκουλήκια από τη μητέρα

Είναι δυνατό να μολυνθεί ένα παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν η μόλυνση εμφανιστεί στη μήτρα. Οι προνύμφες των ελμινθών εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού μέσω του καναλιού γέννησης. Τα αυγά των παρασίτων φτάνουν στο παιδί από την επιφάνεια της θηλής, τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα.

Η προσβολή από σκουλήκια είναι πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Τα σκουλήκια σε παιδιά κάτω του ενός έτους δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο στα παιδιά 1, 5 - 3 ετών, που εξερευνούν ενεργά τον κόσμο, δοκιμάζουν διαφορετικά αντικείμενα και μολύνονται πολύ πιο συχνά.

Οι ελμινθίασες είναι επικίνδυνες σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα σκουλήκια σε ένα παιδί ενός έτους είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς το σώμα του μωρού δεν είναι ακόμη ώριμο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και η παρουσία σκουληκιών στα παιδιά μπορεί συχνά να προκαλέσει οξείες αναπνευστικές ασθένειες, τάση για αλλεργίες και ασθένειες τα εσωτερικά όργανα.

Η παρουσία σκουληκιών στα μωρά είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας καθώς τα σκουλήκια τρέφονται με τις ουσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την πλήρη ανάπτυξη του μωρού.

Συμπτώματα των σκουληκιών στα παιδιά

Τα σημάδια των σκουληκιών στα παιδιά εξαρτώνται από τον βιότοπο και τη δραστηριότητα των σκουληκιών στο σώμα του παιδιού. Τα πιο κοινά σκουλήκια - βρεφικά στρογγυλά σκουλήκια, σκουλήκια καρφίτσας, ταινία - ζουν στα έντερα, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα παράσιτα μπορούν να μεταναστεύσουν από όργανο σε όργανο. Για παράδειγμα, τα στρογγυλά σκουλήκια μπαίνουν πρώτα στο στομάχι και από εκεί ταξιδεύουν με αίμα στους πνεύμονες ή στο συκώτι. Εκεί μεγαλώνουν για τρεις εβδομάδες και μετά ξαναμπαίνουν στο έντερο ή στο στομάχι.

Τα σκουλήκια καρφίτσας συχνά αποικίζουν τον πρωκτό και προκαλούν έντονο κνησμό. Στα κορίτσια, μπορεί να βρεθούν στα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν αιδοιοκολπίτιδα.

Τα παράσιτα Opisthorchis συχνά ζουν στο ήπαρ και το πάγκρεας. Ο εχινόκοκκος μπορεί να επιτεθεί στους μύες και τα οστά, οι αλυσίδες διεισδύουν ακόμη και στον εγκέφαλο. Μερικοί τύποι ελμίνθων βρίσκονται επίσης στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν επίμονο βήχα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα παιδί έχει σκουλήκια;

Η δυσκοιλιότητα σε ένα παιδί ως σύμπτωμα της παρουσίας σκουληκιών

Ανάλογα με τη θέση των σκουληκιών στα παιδιά, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα σημάδια της παρουσίας σκουληκιών στο παιδί:

 1. Δυσκοιλιότητα.Τα μεγάλα σκουλήκια μπορούν να μπλοκάρουν τον αυλό του εντέρου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή των κοπράνων. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 ημέρες.
 2. Διάρροια.Μερικά παράσιτα εκκρίνουν μια ειδική ουσία που διεγείρει τον οργανισμό να αποβάλει άπεπτα υπολείμματα τροφών και μεγάλες ποσότητες νερού.
 3. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.Τα ελμίνθια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα έντερα. Αυτό οδηγεί σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου.
 4. Φούσκωμα.Ορισμένοι τύποι ελμινθών πυροδοτούν διαδικασίες ζύμωσης στο λεπτό έντερο, αυτό οδηγεί σε υπερβολικό σχηματισμό αερίων. Εάν δεν απαλλαγείτε από τα σκουλήκια εγκαίρως, το αέριο μπορεί να διαρκέσει για μήνες.
 5. Πόνος στις αρθρώσεις, στους μύες.Συμβαίνει όταν τα παράσιτα εισχωρούν σε μια άρθρωση ή στο πάχος του μυϊκού ιστού και τον καταστρέφουν.
 6. Αλλεργία.Τα απόβλητα των σκουληκιών μπορούν να ενεργοποιήσουν ειδικά κύτταρα στο σώμα που ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.
 7. Τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις.Εμφανίζονται ακμή, κνίδωση, θηλώματα και διαθέσεις. Μερικές φορές μια μόλυνση με σκουλήκια κάνει τα μαλλιά και τα νύχια πιο εύθραυστα.
 8. Αναιμία.Μερικοί τύποι σκουληκιών μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα των εντέρων και να λαμβάνουν όχι μόνο θρεπτικά συστατικά αλλά και αίμα από αυτά. Εξαιτίας αυτού, το παιδί εμφανίζει αναιμία, η οποία διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση αίματος.
 9. Αλλαγή στο σωματικό βάρος.Κατά κανόνα, το σωματικό βάρος μειώνεται απότομα από μόλυνση με σκουλήκια, καθώς τα σκουλήκια απορροφούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται στο σώμα με την τροφή. Η λοίμωξη από ελμίνθους προκαλεί συχνά απώλεια της όρεξης καθώς οι τοξίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά συχνά το παιδί βιώνει αύξηση του σωματικού βάρους - αυτή είναι μια αμυντική αντίδραση στην εξάπλωση των σκουληκιών.
 10. Διαταραχές του νευρικού συστήματος.Το παιδί έχει κυκλοθυμική και ευερέθιστη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο της ελμινθίασης, οι μαθητές και οι έφηβοι μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη.
 11. Διαταραχή ύπνου.Εάν ένα παιδί ξυπνά κάθε βράδυ, μπορεί να υποδηλώνει μια διαδικασία μόλυνσης. Τη νύχτα, ορισμένα είδη σκουληκιών φεύγουν από το σώμα μέσω του πρωκτού, η οποία συνοδεύεται από έντονη φαγούρα, η οποία εμποδίζει το μωρό να κοιμηθεί.
 12. Ικτερός.Πιο συχνή με λοιμώξεις από ταινία.
 13. Χρόνια κόπωση.Το παιδί είναι συνεχώς αδύναμο και κουράζεται γρήγορα λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Αναπτύσσονται προβλήματα μνήμης, αναπτύσσεται συναισθηματικό στρες και υπνηλία.
 14. Διαταραχές ανοσίας.Συχνά, λόγω ελμινθίασης, ένα παιδί αναπτύσσει ασθένειες ιογενούς γένεσης, εμφανίζεται αλλεργική αντίδραση σε συνηθισμένα τρόφιμα. Συχνά στο έντερο, αναπτύσσεται δυσβίωση, κολίτιδα, στο πρόσωπο - εξανθήματα, διάθεση και έρπης.
 15. Αναπνευστικά προβλήματα.Εμφανίζονται όταν οι προνύμφες των σκουληκιών επιτίθενται στους πνεύμονες. Με τα σκουλήκια, τα παιδιά εμφανίζουν βήχα και η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται. Το βρογχικό άσθμα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή των εισβολέων σκουληκιών.

Τα πολυάριθμα συμπτώματα των σκουληκιών στα παιδιά κάνουν τη διάγνωση πολύ πιο δύσκολη. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν τις συνήθεις εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για την ανίχνευση σκουληκιών και Ascaris.

Κοινοί τύποι σκουληκιών στα παιδιά

 1. PinwormsΚνησμός γύρω από τον πρωκτό, που προκαλεί επώδυνη ούρηση.
 2. Ascaris.Με την ασκαρίαση, παρατηρείται διάρροια, τα σκουλήκια είναι ορατά στα κόπρανα του παιδιού με γυμνό μάτι. Πυρετός και ξηρός βήχας σημειώνονται εντός 4 έως 16 ημερών από την επαφή με αυγά στρογγυλών σκουληκιών.
 3. Αγκυλόστομο.Το παιδί εμφανίζει βήχα, εμφανίζεται συριγμός. Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή, αναπτύσσεται αναιμία και χρόνια κόπωση.
 4. Ταινίες.Εισέρχονται στο σώμα με μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Τα σκουλήκια που καταπίνονται μεταναστεύουν έξω από τα έντερα του μωρού και σχηματίζουν κύστεις στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Πώς αναγνωρίζετε τα σκουλήκια σε ένα παιδί;

Ο κοιλιακός πόνος, ο λήθαργος και η διάρροια μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων ασθενειών. Για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για σημάδια ελμινθίασης, τα παιδιά πρέπει να κάνουν κάποιες εξετάσεις για σκουλήκια:

1. Εξέταση αίματος για σκουλήκια σε παιδιά.

Λήψη αίματος από φλέβα για ανάλυση για σκουλήκια

Θα συνταγογραφηθεί μια ενζυμική ανοσοδοκιμασία για σκουλήκια. Ως αποτέλεσμα της μελέτης, εντοπίζονται ειδικά αντισώματα και αντιγόνα που υποδηλώνουν την παρουσία σκουληκιών στο σώμα. Αυτή η ανάλυση δείχνει τον τύπο των σκουληκιών που υπάρχουν, τον αριθμό και την ικανότητά τους να αναπαραχθούν.

Για τη διάγνωση των σκουληκιών, γίνεται μια γενική εξέταση αίματος που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν σημείων αναιμίας ή φλεγμονής στο σώμα.

2. Το ακριβές αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με ιστολογικό συμπρόγραμμα

Συνίσταται στην εξέταση των κοπράνων στο μικροσκόπιο. Χάρη σε αυτή τη μελέτη, είναι δυνατό να εντοπιστούν με σαφήνεια τα μέρη του σώματος του σκουληκιού, τα αυγά του. Ως αποτέλεσμα, διαγιγνώσκεται η ελμινθίαση, καθώς και ο τύπος των σκουληκιών.

3. Ακτινογραφίες και άλλα διαγνωστικά μέτρα

Εάν υπάρχει υποψία ύπαρξης σκουληκιών στους πνεύμονες, συνταγογραφείται ακτινογραφία. Γίνεται επίσης δοκιμή πτυέλων. Η αξονική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα γίνεται για τον εντοπισμό παρασίτων στο ήπαρ, τον εγκέφαλο ή τα νεφρά.

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια στα παιδιά

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα σκουλήκια σε ένα παιδί, συμβουλευτείτε έναν παρασιτολόγο και ακολουθήστε τις συστάσεις του.

Η αυτοθεραπεία με φάρμακα κατά των σκουληκιών για παιδιά είναι απαράδεκτη καθώς είναι αρκετά τοξικά. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η εισβολή διαφορετικών τύπων σκουληκιών απαιτεί μεμονωμένες θεραπείες δομημένες σύμφωνα με τον κύκλο ζωής του σκουληκιού. Κατά τον υπολογισμό της δόσης, ο ειδικός θα πρέπει να λάβει υπόψη την ηλικία και το σωματικό βάρος του ασθενούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο σκουληκιών, το οποίο είναι διαθέσιμο ως σιρόπι για μικρά παιδιά ή ως δισκίο για μεγαλύτερα παιδιά.

Τα δισκία αποπαρασίτωσης για παιδιά συνήθως σκοτώνουν τα σκουλήκια χωρίς να βλάψουν τον ιδιοκτήτη, σε αυτήν την περίπτωση το παιδί. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως μικρή και δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Μερικές φορές μια δόση είναι αρκετή για να απαλλαγούμε από τα ψίχουλα από τα σκουλήκια.

Αλλά πολλά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά κατά των προνυμφών και των αυγών σκουληκιών. Επιπλέον, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος κίνδυνος επαναλαμβανόμενης αυτομόλυνσης με σκουλήκια στα μικρά παιδιά. Επομένως, ο κύκλος θεραπείας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 2-3 εβδομάδες.

Εάν ένα παιδί έχει σκουλήκια, παράλληλα με τα ειοτρόπα φάρμακα, ένας ειδικός μπορεί να συστήσει ένα χολερετικό εάν υπάρχει υποψία ότι τα σκουλήκια ζουν στη χοληδόχο κύστη. Συχνά συνταγογραφούνται καθαρτικά για να απαλλαγούμε γρήγορα από τους έλμινθους και ροφητικά για την απορρόφηση των τοξινών. Τα αντιισταμινικά μπορούν να μειώσουν την εκδήλωση αλλεργιών και να βελτιώσουν την υγεία του μικρού ασθενούς.

Η θεραπεία της ελμινθίασης στα βρέφη είναι πολύ δύσκολη. Σχεδόν όλα τα φάρμακα για τα σκουλήκια δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των δύο ετών γιατί είναι πολύ τοξικά και έχουν πολλές παρενέργειες. Η βλάβη στον οργανισμό από την κατανάλωση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να είναι σημαντική ακόμη και με την παραμικρή υπερδοσολογία. Επομένως, η αυτοθεραπεία της ελμινθίασης στα παιδιά του έτους δεν επιτρέπεται απολύτως.

Οποιαδήποτε υποψία για σκουλήκια σε ένα βρέφος, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό που θα καθορίσει τον βαθμό μόλυνσης και θα αναπτύξει ένα θεραπευτικό σχήμα που είναι αποτελεσματικό σε αυτή την περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί ακόμη και να προτείνει αναβολή της θεραπείας για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε το παιδί να μεγαλώσει.

Μην βασίζεστε σε φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς μπορεί να μην είναι κατάλληλα για νήπια και μικρά παιδιά. Πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τη δοσολογία και το θεραπευτικό σχήμα για να κρατήσετε το παιδί σας απαλλαγμένο από σκουλήκια. Συνιστάται η χρήση δισκίων κατά των σκουληκιών για παιδιά κάθε έξι μήνες για προφύλαξη. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να δώσετε στο μωρό σας για να αποτρέψετε τα σκουλήκια. Ο ειδικός καθορίζει τη δοσολογία και τη συχνότητα της προληπτικής αποπαρασίτωσης.

Λαϊκές θεραπείες για τα σκουλήκια για παιδιά

Μαζί με τα φάρμακα, η θεραπεία των σκουληκιών σε παιδιά με λαϊκές θεραπείες θα βοηθήσει στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία που προκαλούν τα σκουλήκια στο σώμα. Η φυσική θεραπεία με σκουλήκια δεν θα απαλλαγεί απαραίτητα από τα σκουλήκια στο παιδί σας, αλλά θα βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων.

Σκόρδο από σκουλήκια σε ένα παιδί

Εξετάστε τις λαϊκές θεραπείες:

 1. σκόρδοείναι ένα φυσικό ανθελμινθικό για παιδιά. Είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό κατά των παρασιτικών σκουληκιών. Το ωμό σκόρδο περιέχει αμινοξέα και θείο που βοηθούν στην εξόντωση των παρασίτων και στην απαλλαγή από το σώμα. Η κατανάλωση τριών ωμών σκελίδων σκόρδου με άδειο στομάχι βοηθά στην σύνθετη αποπαρασίτωση.
 2. παπάγια- η καλύτερη θεραπεία για την υγεία. Η άγουρη παπάγια έχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη που δρα ως ανθελμινθικό για να σκοτώνει τα σκουλήκια στα έντερα. Επιπλέον, οι σπόροι παπάγιας χρησιμοποιούνται για να διώξουν τα σκουλήκια από το στομάχι. Αλέστε τους σπόρους παπάγιας και ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε ζεστό γάλα ή νερό. Ζητήστε από το παιδί σας να πιει το ρόφημα το πρωί για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Συνδυάστε μια κουταλιά της σούπας ωμή παπάγια και μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ζεστό γάλα ή νερό. Η κατανάλωση αυτού του ποτού με άδειο στομάχι θα βοηθήσει στην αποβολή των εντερικών σκουληκιών.
 3. σπόρος κολοκύθαςβοηθούν στην απομάκρυνση των εντερικών παρασίτων. Οι σπόροι περιέχουν κουκουρβιτακίνη, η οποία παραλύει τα παράσιτα και δυσκολεύει την επιβίωσή τους στο σώμα. Προσφέρετε στο παιδί σας μια κουταλιά κολοκυθόσπορους με μέλι. Βράζουμε μια κουταλιά αποφλοιωμένους και πολτοποιημένους σπόρους κολοκύθας σε τρία ποτήρια νερό. Αφήστε το ρόφημα να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προσφέρετε στο παιδί όταν κρυώσει το υγρό.
 4. Κινέζικη πικρή κολοκύθα.Αν και έχει ελαφρώς ξινή γεύση, είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των σκουληκιών του εντέρου. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι χυμό πικρής κολοκύθας με νερό και μέλι και ταΐστε το παιδί σας δύο φορές την ημέρα.
 5. καρότοπεριέχει βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμά τα σκουλήκια του εντέρου πριν αυτά αποικίσουν πλήρως το σώμα. Η κατανάλωση καρότων με άδειο στομάχι βοηθά στην εξουδετέρωση των επίμονων παρασίτων στο σώμα και στην πρόληψη της επαναμόλυνσης.
 6. κουρκούμηείναι ένα φυσικό αντισηπτικό και βοηθά στην εξάλειψη όλων των τύπων εντερικών σκουληκιών. Χρειάζεστε ένα ποτήρι ζεστό νερό αναμεμειγμένο με μια κουταλιά κουρκουμά, δώστε στο παιδί από σκουλήκια μια φορά την ημέρα για πέντε ημέρες.
 7. καρύδαέχει ισχυρές αντιπαρασιτικές ιδιότητες, επομένως είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των σκουληκιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρούτα ή λάδι για να σκοτώσετε τα σκουλήκια. Βάλτε το παιδί σας να τρώει 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη καρύδα για πρωινό κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε αυτό το σπιτικό φάρμακο για μια εβδομάδα. Το συμπυκνωμένο λάδι καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που βοηθούν στην απομάκρυνση των σκουληκιών από το σώμα του μωρού σας. Η κατανάλωση τεσσάρων με έξι κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας κάθε πρωί για μια εβδομάδα θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη της επανεμφάνισης των προσβολών από σκουλήκια.
 8. γαρύφαλλο μπαχαρικόκαταστρέφει τα υπάρχοντα εντερικά σκουλήκια και τα αυγά τους και επίσης προλαμβάνει μελλοντικές λοιμώξεις. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Πίνετε αυτό το νερό τρεις φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε τη μόλυνση.
 9. Χυμός κρεμμυδιούβοηθά στην καταπολέμηση των ασκαρίδων. Παίρνουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε καλά, στραγγίζουμε το ζουμί από το μείγμα του κρεμμυδιού. Καταναλώστε το το πρωί με άδειο στομάχι.
 10. Ινδική πασχαλιάέχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες και μπορεί να καταστρέψει διάφορα σκουλήκια του εντέρου. Συνδυάστε τα φύλλα σε σκόνη σε ζεστό γάλα και μέλι. Προσφέρετε στο παιδί σας δύο φορές την εβδομάδα.

Οι παραδοσιακές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μόλυνσης, αλλά δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν πλήρως. Δεν υποκαθιστούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πρόληψη των σκουληκιών στα παιδιά

Τα παιδιά που παίζουν σε λάσπη, άμμο, γρασίδι και άλλους ανοιχτούς χώρους είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από σκουλήκια. Αν και το σκουλήκι μπορεί να απαλλαγεί από τα σκουλήκια, είναι καλύτερο να αποτρέψετε τη μόλυνση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας εδώ. Διδάξτε στα παιδιά σας βασικές συνήθειες υγιεινής και εξηγήστε πώς τα σκουλήκια μπαίνουν στο σώμα τους και τα αρρωσταίνουν.

Η πρόληψη των σκουληκιών περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

 1. Μη δίνετε στα παιδιά ακατέργαστο νερό από πηγές ή πηγάδια. Αυτό το νερό πρέπει να φιλτραριστεί και να βράσει πριν από τη χρήση.
 2. Μετά την επαφή με το έδαφος, τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά με σαπούνι.
 3. Αξίζει επίσης να πλένετε λαχανικά, βότανα, φρούτα και μούρα που τρώνε το παιδί και άλλα μέλη της οικογένειας.
 4. Η ενδελεχής θερμική επεξεργασία του κρέατος, των ψαριών και των πουλερικών είναι σημαντική.
 5. Μην προσφέρετε στο παιδί σας αποξηραμένα, αλατισμένα ή ωμά τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί.
 6. Είναι απαραίτητο να κάνετε ντους μετά το κολύμπι στο νερό. Μην αφήνετε τα κατοικίδια να γλείφουν τα χέρια ή το πρόσωπο του παιδιού σας καθώς η γλώσσα τους μπορεί να περιέχει αυγά σκουληκιών.
 7. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά μετά από κάθε επαφή με ζώα.

Αυτές οι προφυλάξεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα μόλυνσης από ελμινθοειδή, αλλά την ελαχιστοποιούν.