σκουλήκια

Σκουλήκια - επιστημονικά «ελμίνθοι» - παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν 200 γνωστοί τύποι ανθρώπινων παρασίτων. Έχουν τη δική τους δομή, συμπτώματα και μέθοδο διείσδυσης στο σώμα. Τα παράσιτα χωρίζονται σε βιολογικά, γεωγραφικά, ελμινθάκια επαφής.

Ταξινόμηση πηγής:

 • Βιοελμινθοί. Αντιπροσωπεύουν παράσιτα που αλλάζουν «οικοδεσπότες». Από έντομα και μαλάκια μέχρι ταύρους και ανθρώπους. Εκπρόσωποι: ταινία - βόειο κρέας, χοιρινό, εχινόκοκκος.
 • Γεωελμίνθοι. Συνδυάστε τα σκουλήκια με έναν μόνο «οικοδεσπότη». Roundworms, whipworms, necator - τα πιο διάσημα σκουλήκια.
 • Έλμινθες επαφής. Η διαφορά μεταξύ των ελμινθών επαφής έγκειται στην ευκολία μόλυνσης μέσω της χρήσης αντικειμένων ασθενών. Τα pinworms είναι ένας φωτεινός εκπρόσωπος, ένας κοινός τύπος ελμίνθου.
Τύποι σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα

Κοινοί τύποι ελμινθών στον άνθρωπο

Η θεραπεία της ελμινθίασης απαιτεί γνώση των τύπων των ανθρώπινων σκουληκιών. Το χρώμα των σκουληκιών είναι από λευκό έως κοκκινωπό, καφέ. Υπάρχουν διαφανή σκουλήκια - δύσκολο να διαγνωστούν.

Στρογγυλά σκουλήκια

Οι στρογγυλοί σκώληκες είναι ένας τύπος σκουληκιών με στρογγυλή διατομή, παρόμοια με τους γαιοσκώληκες. Εκπρόσωπος:

 1. Τα στρογγυλά σκουλήκια είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που ζει στο λεπτό έντερο και φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά. Η μέση διάρκεια ζωής των στρογγυλών σκουληκιών είναι 1 έτος. Τα σκουλήκια περνούν από ένα μακρύ μονοπάτι ανάπτυξης που ξεκινά με τα έντερα, τους πνεύμονες, την ανάπτυξη ενός αυγού σε προνύμφη στο έδαφος και στη συνέχεια επιστρέφει στο έντερο. Τα στρογγυλά σκουλήκια εμφανίζονται σε ανθρώπους και ζώα. Ένα άτομο δεν έχει μολυνθεί από στρογγυλά σκουλήκια ζώων.
 2. Τα pinworms είναι τα απλούστερα από τα λευκά παράσιτα, μεγέθους 0, 3-1, 2 cm. Μολύνονται με αυγά Ascaris μέσω χειραψίας, εσωρούχων, εισπνοής σκόνης. Η ζωή των pinworms είναι μικρή - το πολύ 2 μήνες. Τα σκουλήκια καρφίτσας είναι κοινά στα παιδιά.
 3. Η Trichinella είναι ένα παράσιτο μήκους 0, 4 cm, η πηγή της προσβολής είναι το ωμό χοιρινό κρέας μολυσμένο με προνύμφες. Η θεραπεία της τριχίνωσης είναι ένα δύσκολο έργο. Ένα άτομο μπορεί μόνο εν μέρει να απαλλαγεί από τα σκουλήκια. Ο λόγος είναι η ιδιαιτερότητα της ζωής τους. Οι ενήλικες της Trichinella ζευγαρώνουν στα έντερα και πεθαίνουν. Τα αυγά από το έντερο μπαίνουν στους μύες, όπου βρίσκονται και μπορούν να παρασιτούν για χρόνια.
 4. Η Vlasoglava είναι εκπρόσωπος των στρογγυλών σκουληκιών μήκους 3 cm που κατοικούν στο παχύ έντερο. Οι ελμινθοί κολλάνε στο εντερικό τοίχωμα, ρουφούν αίμα. Η διάρκεια ζωής ενός whipworm είναι 5 χρόνια.
Σκουλήκια στο ανθρώπινο σώμα

Ταινίες

Τα παράσιτα ταινίας πήραν το όνομά τους λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δομής του σώματος, που μοιάζει με ταινία. Το επίπεδο σκουλήκι μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα.

 1. Η ταινία του βοείου κρέατος είναι ένα μεγάλο σκουλήκι μήκους 10 μέτρων, τα αίτια της μόλυνσης είναι το ανεπαρκές ψήσιμο του βοείου κρέατος. Εάν υπάρχει αυγό ταινίας στο κρέας, θα μολυνθεί.
 2. Η ταινία του χοιρινού είναι παρόμοια με την ταινία του βοείου κρέατος, μόνο 5 φορές πιο κοντή. Η πηγή μόλυνσης είναι το χοιρινό.
 3. Ευρεία ταινία - ένας ενήλικος έλμινθος φτάνει τα 15 μέτρα. Μπορείτε να μολυνθείτε με ταινία από ψάρια που ζουν σε πηγές γλυκού νερού.
 4. Ο εχινόκοκκος λέγεται ότι είναι ο πιο επικίνδυνος. Η ικανότητα διείσδυσης στο συκώτι προκαλεί εχινόκοκκους κύστεις. Μεταφορέας ενήλικων σκύλων, γατών. Μήκος - 4 cm. Η εισβολή γίνεται από βρώμικα χερούλια θυρών, καθίσματα τουαλέτας.

Θηλαστικό ζώο

Η ομάδα πήρε το όνομά της λόγω του τρόπου με τον οποίο παρασιτεί στους ανθρώπους.

 • Η βδέλλα της Σιβηρίας έχει μήκος 1 cm κατά μέσο όρο και ενεργοποιείται από την κατανάλωση θερμικά μη επεξεργασμένων, αλατισμένων ψαριών. Παρασιτεί στην ανθρώπινη χοληδόχο κύστη.
 • Η Fasciola παρασιτεί στη χοληδόχο κύστη, έχει μήκος έως και 7 εκ. Η οδός μόλυνσης είναι το ακατέργαστο νερό.

Μέθοδοι προσβολής από παράσιτα

Άτομα που δεν προσέχουν την υγιεινή και την καθαριότητα στο σπίτι μπορεί να εμφανίσουν ελμινθίαση. Το χτύπημα περιλαμβάνει «καθαριότητα», σπασμωδικό πλύσιμο χεριών μετά το δρόμο, σχολαστικό ψήσιμο του κρέατος. Ανάλογα με τον τύπο του ελμινθίου, η μόλυνση λαμβάνει χώρα με διαφορετικούς τρόπους.

 • Τα στοματικά-κοπράνα - αυγά ελμινθών εισέρχονται από το στόμα.
 • Επαφή - η μέθοδος είναι κοινή όταν μολύνεται με σκουλήκια καρφίτσας. Τα ελμίνθια γεννούν αυγά στον πρωκτό, προκαλώντας φαγούρα, οι βούρτσες γονιμοποιούν τα χέρια. Με άπλυτα χέρια το μολυσμένο άτομο μεταφέρει αυγά σε αντικείμενα, πόμολα πόρτας κ. λπ.
 • Μέσω του νερού. Το ακατέργαστο νερό είναι ο βιότοπος των προνυμφών ελμινθών που είναι επικίνδυνες για την υγεία (fasciola).
 • Μέσω χώματος - άμμου, το έδαφος μολύνεται με αυγά ελμινθών. Αξίζει να παρακολουθείτε το μήκος των νυχιών, εάν πρέπει να σκάψετε στο έδαφος, πλύνετε καλά τα χέρια σας. Τα αυγά μπορούν να προσληφθούν μέσω άπλυτων τροφών.

Μπορείτε να μολυνθείτε από τσιμπήματα εντόμων - μια μάλλον σπάνια περίπτωση.

Συμπτώματα ελμινθίασης

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η ελμινθίαση κορυφώνεται. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του σκουληκιού.

Η σημαντική απώλεια βάρους, η αδυνατισμένη εμφάνιση, οι πόνοι στο σώμα, το χλωμό δέρμα και ο κνησμός στον πρωκτό είναι ξεκάθαρα σημάδια εισβολής.

Ασθένειες του γαστρικού σωλήνα: έμετος, διάρροια, ναυτία, διάρροια και μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος κοντά στον ομφαλό - σημάδι της παρουσίας ελμινθών που εντοπίζονται στα έντερα.

Πόνος στην κοιλιά με σκουλήκια

Η εκδήλωση εξανθημάτων, εύθραυστων νυχιών και μαλλιών είναι έμμεση, αλλά δείκτης μόλυνσης. Σε σκουλήκια στο σώμα ενός ενήλικα, παιδιού, η δηλητηρίαση συμβαίνει με τα απόβλητα των σκουληκιών. Το σώμα συνήθως αντιλαμβάνεται τις ανθρώπινες πρωτεΐνες ως αλλεργιογόνα, γεγονός που οδηγεί σε εξανθήματα. Ασθένειες όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή η κνίδωση και το βρογχικό άσθμα είναι ελμινθικά συμπτώματα.

Ένας επίμονος πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα των σκουληκιών. Σε περιπτώσεις που είναι αδύνατο να διαγνωστεί η αιτία του πονοκεφάλου, η φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο δεν θα βοηθήσει.

Η μείωση της ανοσίας, μια ανοσολογική απόκριση, υποδηλώνει σημαντική εξασθένηση του σώματος, η οποία εμφανίζεται με την ελμινθίαση. Στοματίτιδα, ιγμορίτιδα, ιγμορίτιδα, κολπίτιδα - σας κάνουν να σκεφτείτε την πρόληψη των ελμινθών. Όλα τα είδη ασθενειών μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα.

Η παρουσία σκουληκιών υποδηλώνεται από ασθένειες που είναι ανίατες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα όργανο που έχει μολυνθεί από σκουλήκια δεν θα ανταποκριθεί στη θεραπεία.

Διάγνωση της ελμινθικής εισβολής

Διάγνωση, θεραπεία - αυτό πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματίες. Ένας λοιμωξιολόγος που θα διαγνώσει ελμινθίαση θα μπορέσει να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Οι λοιμωξιολόγοι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να προσδιορίσουν την αιτία της νόσου, να την εντοπίσουν και να συνταγογραφήσουν θεραπεία.

Τα παράσιτα ζουν στα έντερα, τα όργανα και τους ιστούς. Η διάγνωση μιας ξεχωριστής περιοχής δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εικόνας. Ο σκοπός της θεραπείας εξαρτάται από το όργανο και τον ιστό που επηρεάζεται.

Για πλήρη διάγνωση, αξίζει να εξεταστεί πλήρως το σώμα: ακτινογραφίες, εξέταση κοπράνων, ούρων, απόχρεμψη πνευμόνων, απόξεση από τον πρωκτό, απόξεση ομφαλού, κόλπου (στα κορίτσια), αίμα.

Ακτινογραφία για στρογγυλά σκουλήκια στο σώμα

Με ακτινογραφίες βλέπουν πιθανή κίνηση σκουληκιών στους πνεύμονες - Ascaris. Ένας υψηλός αριθμός ηωσινόφιλων στο αίμα υποδηλώνει την παρουσία ελμινθών. Η ανάλυση κοπράνων ελέγχεται για την παρουσία αυγών σκουληκιών. Είναι εύκολο να συνταγογραφηθεί θεραπεία για τα σκουλήκια. Τα πτύελα αφαιρούνται για να προσδιοριστεί η παρουσία προνυμφών Ascaris κ. λπ.

Εάν υπάρχει ένα τέτοιο περιστατικό που εμφανίστηκαν έλμινθες, τότε αξίζει να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία.

θεραπεία

Μετά από πλήρη διάγνωση, παρουσία ελμινθών, συνταγογραφείται θεραπεία - φάρμακα, λαϊκή ιατρική ή σύνθετη. Είναι πραγματικό να θεραπεύεις τα σκουλήκια. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν, αλλά όλα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της εισβολής.

Παρασκευάσματα φαρμακείου

Τα φάρμακα είναι μια πιο αποτελεσματική λύση για τα έλμινθια. Μετά τη θεραπεία της ελμινθίασης, η συχνότητα εμφάνισης σκουληκιών μειώνεται σε άτομα με κατάσταση προσωπικής υγιεινής.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των παρασίτων από το σώμα. Εδώ ταιριάζουν καλύτερα. Συμμετέχουν στον επηρεασμό της βιοδομής και των βιοδιεργασιών του παρασίτου. Διακόπτοντας την εργασία και παραλύοντας τα σκουλήκια, τα δισκία αντιμετωπίζουν την εργασία και τα σκουλήκια απεκκρίνονται από το σώμα με τα κόπρανα.

Η δοσολογία, το χρονικό διάστημα και η φαρμακευτική αγωγή συνταγογραφούνται από τον γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθένεια των σκουληκιών θα εξαλειφθεί.

Λαϊκές μελωδίες

Η φύση είναι ποικίλη - υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας. Η καταπολέμηση των σκουληκιών έχει μακριές ρίζες. Η παραδοσιακή ιατρική είναι κατάλληλη για όσους έχουν αντενδείξεις, αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα.

Τα κύρια βότανα, ανθελμινθικά προϊόντα: καρύδια, σπόροι κολοκύθας, σκόρδο, αψιθιά, τάνσυ.

Το φυτό αψιθιάς βοηθά όταν εμφανίζονται σκουλήκια. Το βάμμα αψιθιάς είναι αποτελεσματικό για ταινίες, στρογγυλά σκουλήκια. Οι σπόροι κολοκύθας, το σκόρδο τρώγονται εύκολα χωρίς καμία επιπλέον επεξεργασία. Το Tansy εγχύεται σαν αψιθιά και στη συνέχεια χρησιμοποιείται. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθελμινθικός ή προφυλακτικός παράγοντας.

Μετά από μια τέτοια θεραπεία, τα σκουλήκια εγκαταλείπουν το σώμα.

Πρόληψη ελμινθίων

Εάν δεν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης είναι τρομακτική, αξίζει να κάνετε την πρόληψη. Τα φάρμακα είναι τα πιο επιτυχημένα. Όσον αφορά την αυτοβοήθεια, μπορείτε να πάτε χωρίς χάπια.

Για να πραγματοποιήσετε την πρόληψη, πρέπει να καταλάβετε πού ξεκινούν τα σκουλήκια και πώς πολλαπλασιάζονται. Η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τρόφιμα. Εάν τρώτε αποξηραμένα ψάρια ή σούσι, μια μπριζόλα με αίμα απειλεί να μολυνθεί από ταινία.

Προσωπική υγιεινή, διατήρηση του σπιτιού, των κατοικίδιων, των οικογενειών καθαρό, τρώγοντας μόνο θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πλυμένα λαχανικά, μούρα, φρούτα - προστατέψτε τον εαυτό σας από προσβολή από σκουλήκια.