Τι εξετάσεις για παράσιτα πρέπει να κάνει ένας ενήλικας;

Συχνά, η επιδείνωση της ευεξίας προκαλείται από διάφορους τύπους παρασίτων, λανθασμένα για στρες ή ανεπάρκεια βιταμινών. Πού και τι είδους ανάλυση πρέπει να κάνετε για να προσδιορίσετε τη μόλυνση;

Δοκιμές για παράσιτα - πώς και τι να κάνετε - αυτή η ερώτηση προκύπτει όταν η κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται χωρίς προφανή λόγο.

Διάφοροι τύποι παρασίτων ιδανικά για ύπαρξη στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως, τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο ελέγχονται για ελμινθές κατά καιρούς. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ κοινό στους ενήλικες να μολυνθούν με παράσιτα.

Μερικά συμπτώματα προσβολής από ελμίνθους, όπωςΒ . :

 • μείωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
 • κακή όρεξη.
 • διαταραχή ύπνου;
 • απώλεια βάρους;
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

έχουν ομοιότητες με διαφορετικούς τύπους παθολογικών καταστάσεων.

Η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ υψηλή. Χωρίς να το γνωρίζουμε, πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ενός ή του άλλου είδους. Επιπλέον, όχι μόνο τα σκουλήκια, αλλά και ορισμένα πρωτόζωα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Η παρουσία τους στο ανθρώπινο σώμα οδηγεί σε τοξοπλάσμωση και άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Προφανώς, είναι απαραίτητο να περάσει η ανάλυση για τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα προκειμένου να εντοπιστεί η μόλυνση εγκαίρως και να συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Ο τοπικός θεραπευτής θα σας πει ποιες εξετάσεις περνούν για παράσιτα.

Πότε πρέπει να εξεταστούν ενήλικες για παράσιτα;

Οι ειδικοί προτείνουν τη δοκιμή παρασίτων εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα από αυτήν τη λίστα:

 • Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα: τάση για δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, έμετος, μετεωρισμός.
 • Το δέρμα είναι χλωμό λόγω της έλλειψης βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.
 • Παρατηρείται γρήγορη κόπωση, απώλεια ενέργειας και απάθεια.
 • Το σωματικό βάρος μειώθηκε γρήγορα.
 • Παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις αλλεργίας χωρίς εμφανή ερεθιστικά (μια τέτοια αντίδραση προκαλείται από τα απορρίμματα των σκουληκιών).

Συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμών (διεξαγωγή αναλυτικής ανάλυσης για τα παράσιτα) όταν η αντοχή του σώματος στα κρυολογήματα έχει επιδεινωθεί λόγω μειωμένης ανοσίας.

Επιπλέον, ο κνησμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό υποδηλώνει ελμινθική εισβολή (εντεροβίαση), η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί όταν δοκιμαστεί για παράσιτα.

Ποιες δοκιμές γίνονται συνήθως για τον εντοπισμό παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα;

Εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε μολυνθεί με ελμίνθους ή άλλους τύπους παρασίτων, θέλουμε να ξεκινήσουμε αμέσως τη θεραπεία. Αλλά για να συνταγογραφήσετε τα απαραίτητα φάρμακα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε την παρουσία παρασίτων, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ποιοι τύποι έχουν εγκατασταθεί στο σώμα. Μπορείτε να μάθετε πού μπορείτε να εξεταστείτε για παράσιτα στην πλησιέστερη κλινική.

Ανάλυση κοπράνων

Τι δοκιμές πρέπει να γίνουν για την παρουσία παρασίτων

Η απλούστερη και πιο κοινή λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η ανάλυση κοπράνων, στην οποία οι ειδικοί αναζητούν αυγά σκουληκιών.

Με αυτόν τον τύπο ανάλυσης μπορείτε να καθορίσετε τα ακόλουθα:

 • στρογγυλά σκουλήκια;
 • τριμήματα ή βδέλλες;
 • ταινίες.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος ανάλυσης έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: τα αποτελέσματα της ανάλυσης κοπράνων για παράσιτα δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα, καθώς τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και ενδέχεται να μην γεννήσουν αυγά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για λόγους αξιοπιστίας, η ανάλυση των περιττωμάτων για παράσιτα επαναλαμβάνεται δύο έως τρεις φορές με ένα διάστημα αρκετών ημερών.

Εκτεταμένη ανάλυση κοπράνων

Εκτός από την τυπική ανάλυση κοπράνων, υπάρχει επίσης μια λεπτομερής, η αξιοπιστία και η ακρίβεια της οποίας είναι πολύ υψηλότερη. Αυτός ο τύπος διαγνωστικών, βασισμένος στην τεχνολογία PCR, βοηθά στην ανίχνευση του DNA ενός παρασίτου, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών ή αδρανών παρασίτωνΑυτή η μέθοδος καθιστά δυνατή την εύρεση του τύπου σκουληκιών στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να καθορίσει ποιο φάρμακο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την ασθένεια.

Ξύσιμο στην εντεροβίαση

Το Pinworms είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ελμινθών. Για να δοκιμάσετε αυτόν τον τύπο παρασίτου, πρέπει να ξύσετε τις πτυχές του δέρματος γύρω από τον πρωκτό όπου μπορείτε να βρείτε τα αυγά τους. Για να βελτιωθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας μελέτης, πρέπει να επαναληφθεί ακόμη και μετά από μερικές ημέρες. Αυτή η μέθοδος εξέτασης είναι ανώδυνη και, όπως η συνήθης ανάλυση παρασίτων, είναι κατάλληλη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

εξέταση αίματος

Εάν κάνετε μια ανοσοενζυματική εξέταση αίματος, είναι δυνατή η ανίχνευση παρασίτων με υψηλή ακρίβεια. Περνώντας αυτόν τον τύπο ανάλυσης, θα είστε σε θέση να αποδείξετε την παρουσία αντισωμάτων και αντιγόνων σχεδόν όλων των τύπων παρασίτων. Τα αντιγόνα, στην περίπτωση αυτή, είναι τα απόβλητα των παρασίτων και τα ίδια, και τα αντισώματα είναι ανοσοσφαιρίνες που συντίθενται στο ανθρώπινο σώμα για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Με αυτήν τη μέθοδο, είναι δυνατό να διαγνωστεί η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο, όταν δεν υπάρχουν πολλά παράσιτα και είναι εύκολο να τα αντιμετωπίσετε.

Για αυτήν την ανάλυση, το αίμα πρέπει να δωρίζεται από μια φλέβα. Το αποτέλεσμα, η αξιοπιστία του οποίου είναι τουλάχιστον 95%, θα είναι γνωστό το αργότερο σε 9 ημέρες. Φυσικά, μια τέτοια έρευνα είναι πιο κατάλληλη για ενήλικες.

Εκτός από αυτήν τη μέθοδο, ορισμένες άλλες μέθοδοι εξέτασης αίματος χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παρασίτων, ειδικά στην οξεία μορφή ελμινθίασης. Βασίζονται σε διάφορες μεθόδους εξέτασης που μπορούν να διαγνώσουν διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων σε παιδιά και ενήλικες με υψηλή ακρίβεια.

Ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εξέταση αίματος για την ανίχνευση διαφορετικών τύπων ελμινθών.

Για να προετοιμαστείτε για την ανάλυση, πρέπει:

 • ότι το τελευταίο γεύμα ήταν το αργότερο 10-12 ώρες πριν από τη δοκιμή.
 • εξαιρέστε λιπαρά, καπνιστά και αλμυρά τρόφιμα από τη διατροφή την προηγούμενη ημέρα.
 • Εξαιρέστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ 24 ώρες πριν από τη δοκιμή.